Nauka 3

28.06.2024.

12:20

I drevne Egipćane je mučila poznata boljka FOTO

Većina nas je iskusila osećaj bola u leđima nakon što smo predugo sedeli pogrbljeni za stolom. Sada se ispostavilo da su stari Egipćani imali isti problem.

Izvor: B92.net

I drevne Egipćane je mučila poznata boljka FOTO
Shutterstock/AsiaTravel

Podeli:

Studija pokazuje da su zadaci koje su obavljali drevni egipatski pisari, judi visokog statusa koji su obavljali administrativne zadatke, i položaji u kojima su sedeli dok su radili možda doveli do degenerativnih promena skeleta.

Istraživači u Pragu su ispitali skeletne ostatke 69 odraslih muškaraca, od kojih su 30 bili pisari, koji su sahranjeni u nekropoli u Abusiru, u Egiptu, između 2700. i 2180. godine pre nove ere.

Oni su identifikovali degenerativne promene zglobova koje su bile češće među pisarima u poređenju sa muškarcima drugih zanimanja.

Ove promene su bile u zglobovima koji povezuju donju vilicu sa lobanjom, desnu ključnu kost i vrh desnog humerusa (gde se spaja sa ramenom).

Takođe su bili na prvoj metakarpalnoj kosti desnog palca, donjem delu butine (gde se spaja sa kolenom), i po celoj kičmi, ali posebno na vrhu.

Ostale skeletne karakteristike koje su bile češće među pisarima bile su udubljenje na obe čašice kolena i spljoštena površina na kosti u donjem delu desnog skočnog zgloba.

Autori sugerišu da bi degenerativne promene uočene na kičmama i ramenima pisara mogle biti rezultat njihovog dugog sedenja u položaju prekrštenih nogu sa glavom nagnutom napred, savijenom kičmom i rukama bez oslonca.


Međutim, promene na kolenima, kukovima i gležnjevima mogu ukazivati na to da su pisari možda radije sedeli u čučećem ili u položaju sa prekrštenim nogama.

Autorski tim, predvođen stručnjacima Odeljenja za antropologiju Narodnog muzeja u Pragu, napominje da su statue i zidni ukrasi u grobnicama prikazivali pisare kako sede u oba položaja, osim što stoje, dok rade, navodi Dejli Mejl.

Istraživanje pruža bolji uvid u živote pisara u starom Egiptu tokom trećeg milenijuma pre nove ere.

Autori pišu u Scientific Reports: "Muškarci sa veštinom pisanja uživali su privilegovan položaj u drevnom egipatskom društvu. Istraživanja koja se fokusiraju na ove službenike povišenog društvenog statusa  obično se koncentrišu na njihove titule, statue pisara, ikonografiju, itd., ali su sami pojedinci i njihovi skeletni ostaci zanemareni. Statistički značajne razlike između pisara i referentne grupe su svedočile o većoj incidenci promena kod pisara i manifestovale se posebno u pojavi osteoartritisa zglobova. Naše istraživanje otkriva da je ostanak u sedećem ili klečećem položaju sa prekrštenim nogama tokom dužeg perioda, kao i zadaci koji se ponavljaju u vezi sa pisanjem i podešavanjem olovaka tokom pisarske aktivnosti, izazvali ekstremno preopterećenje vilice, vrata i  ramena."
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: