Nauka 3

22.06.2024.

12:14

Neverovatno očuvan drevni vuk pronađen u najhladnijem regionu Rusije FOTO

Drevni vuk sa netaknutim zastrašujućim zubima otkriven je iz sibirskog permafrosta nakon 44.000 godina.

Izvor: B92.net

Neverovatno očuvan drevni vuk pronađen u najhladnijem regionu Rusije FOTO
Shutterstock/Artem Avetisyan

Podeli:

Stručnjaci kažu da odrasli mužjak vuka pronađen u Jakutiji, u istočnoj Rusiji, ima neverovatno očuvano krzno, kosti, pa čak i organe, kao i zube i kosti.

Prebačen je u laboratoriju Muzeja mamuta na Severoistočnom federalnom univerzitetu u Jakutsku, gde izvršena obdukcija, navodi Dejli Mejl.

Drevni ostaci pronađeni u permafrostu među najkompletnijim su ikada pronađenim jer led sprečava raspadanje organske materije.

Drevni ostaci pronađeni u permafrostu među najkompletnijim su ikada pronađenim jer led sprečava raspadanje organske materije.

Permafrost je tlo koje ostaje trajno zamrznuto čak i tokom letnjih meseci i može ostati zamrznuto hiljadama godina.


Vuka su otkrili lokalni stanovnici 2021. godine u permafrostu pored reke Tirehtjah u okrugu Abii u Jakutiji, najhladnijem regionu u Rusiji.

Stručnjaci kažu da je to najstariji poznati vuk koji je podvrgnut takvoj obdukciji, a čak je i njegov stomak preživeo.

"Njegov stomak je ostao izolovan, bez kontaminacije", rekao je dr Albert Protopopov, šef Odeljenja za proučavanje faune mamuta Akademije nauka Jakutije.

"Bio je aktivan i veliki grabljivac, a imamo priliku da saznamo šta je jeo. Pored toga, njegov stomak sadrži ostatke onoga što je njegov plen konzumirao", rekao je Protopopov.


Dr Maksim Čeprasov, šef laboratorije Muzeja mamuta, rekao je: "Izvadili smo premolar, zub, da bismo utvrdili biološku starost nalaza. Međutim, na osnovu istrošenosti zuba i razvijenosti sagitalnog grebena, već sada možemo reći da se radi o odraslom mužjaku."

Profesor Artemi Gončarov, šef Laboratorije za funkcionalnu genomiku i proteomiku na Institutu za eksperimentalnu medicinu, rekao je da bi takva istraživanja mogla dovesti do savremenih koristi.

"Vidimo da žive bakterije mogu da prežive u nalazima fosilnih životinja milenijumima, služeći kao svedoci tih drevnih vremena", rekao je on.


 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

23 h

Podeli: