Nauka 4

06.06.2024.

13:00

Kineska sonda prenela uzorke sa Meseca u svemirske letelice

Kineska sonda "Čang'e-6" prenela je danas uzorke koje je sakupila sa Meseca u svemirsku letelicu i spremna je za povratak na Zemlju, koji se očekuje 25. juna.

Izvor: Tanjug

Kineska sonda prenela uzorke sa Meseca u svemirske letelice
Profimedia

Podeli:

Ukoliko povratak bude uspešan, Kina će biti prva zemlja koja će vratiti lunarnu materiju na Zemlju, prenosi Rojters.

Sonda je sa Meseca poletela u utorak, nakon što je dva dana provela na površini, iskopavajući uzorke. Dok je bila na Mesecu, sonda je raširila kinesku zastavu napravljenu od bazalta, materijala kojeg ima u izobilju na površini Meseca, prenela je kineska agencija Sinhua.

Naučnici se nadaju da će pomoću uzoraka sa Meseca otkriti više o poreklu Sunčevog sistema. Upitan o toj kineskoj misiji, šef američke svemirske agencije NASA Bil Nelson čestitao je u sredu Kini, ali je zamolio da podele svoja otkrića i sa drugim svemirskim agencijama.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je danas je kineska misija istorijski korak za celo čovečanstvo. O

dgovarajući na Nelsonove komentare, Ning je rekao da se trenutna kinesko-američka kosmička saradnja suočava sa "problemima i poteškoćama" i da je osnovni uzrok toga to što su američki zakoni ometali normalnu razmenu i dijalog između svemirskih agencija dve zemlje.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: