Nauka 8

05.06.2024.

18:34

Lansiran svemirski brod s ljudskom posadom VIDEO

Starlajner, novi svemirski brod s ljudskom posadom kompanije "Boing" lansiran je danas s kosmodroma na Floridi nakon odlaganja lansiranja zbog tehničkih problema.

Izvor: Tanjug

Lansiran svemirski brod s ljudskom posadom VIDEO
Profimedia

Podeli:

Lansiranje "Boingovog" Starlajnera bi trebalo da predstavlja prekretnicu u ambicijama ovog američkog vazduhoplovnog giganta koji želi da osnaži konkurenciju s kompanijom "Spejs Iks" Ilona Maska, prenosi Rojters.

Svemirska kapsula CST-100 Starlajnera, s dva astronauta, lansirana je s kosmodroma Spejs fors u Kejp Kanaveralu na Floridi raketom Atlas V, koju su zajednički konstruisali "Boing Lokid Martin" i "Junajted launč alajans" (ULA).

Kapsula s posadom bi trebalo da se spoji s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), dve godine nakon što je Starlajner obavio svoj prvi probni let bez posade do orbitalne stanice. Manevri povezivanja modula s posadom predstavljaće još jedan test za Starlajner, nakon čega će se, nedelju dana kasnije, ta svemirska letelica vratiti na Zemlju.

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: