Nauka 4

20.05.2024.

21:54

Tajni dokumenti o vanzemaljcima će biti otkriveni javnosti? Evo i kada

Federalne agencije imaju rok do 20. oktobra da dostave svaki dokument koji imaju o NLO-ima vladi SAD.

Izvor: B92.net

Tajni dokumenti o vanzemaljcima će biti otkriveni javnosti? Evo i kada
Shutterstock/Raggedstone

Podeli:

Nacionalna uprava za arhive i dokumente (NARA) izdala je uputstva ovog meseca, sprovodeći u delo amandman o otkrivanju NLO-a na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) iz 2024. godine, kako je potpisano prošlog decembra.

Smernice otkrivaju najnoviju strategiju da se delovi američke vojske i obaveštajne zajednice primoraju da otkriju sve što znaju o misterioznim događajima u vazduhu, koji se sada nazivaju Neidentifikovani vazdušni fenomeni (UAP).

Ovaj potez usledio je dva meseca nakon što je Pentagonova NLO kancelarija izdala kontroverzan izveštaj Kongresu, tvrdeći da "nije pronašao nijedan proverljiv dokaz da je američka vlada ili privatna industrija ikada imala pristup vanzemaljskoj tehnologiji".

Arhivisti ARA su izdali smernice koje nalažu da se svi NLO ili UAP dokumenti dostavljaju u elektronskim formatima sa detaljnim metapodacima za uključivanje u novu bazu podataka koja se može pretraživati kako bi bila dostupna javnosti.

Baza podataka će uključivati poverljivi materijal koji će NARA samostalno čuvati, čuvajući evidenciju sve dok se ne može ukloniti tajnost za javnost

Smernice ARA jasno pokazuju da su sve vladine agencije obavezne da svoje zapise označe sa "zvaničnim bezbednosnim statusom" svake datoteke i svim "posebnim kontrolama", uključujući "posebne informacije o odeljcima" (SCI) i "posebne programe za pristup" (SAP).

Svaka savezna agencija, uključujući ogranke američke vojske i obaveštajne zajednice, kao što je CIA, takođe su dužne da objasne NARA-i i javnosti zašto se određeni NLO dokumenti kvalifikuju kao "izuzeti" od otkrivanja prema novom zakonu.

"Ako je pušteno delimično ili zadržano u potpunosti", navodi se u savetodavnoj objavi NARA-e, "navedite posebne razloge za odlaganje u odeljku 1843 NDAA."

Arhivi su dodali da se ove agencije moraju pridržavati ili ovih odredbi u novom amandmanu o otkrivanju NLO-a NDAA iz 2024. ili odredbi "izloženih u Izvršnoj naredbi 13526".

Naredba, koju je 2009. godine doneo predsednik Barak Obama, navodi da će sav poverljivi materijal stariji od 25 godina biti podložan "automatskom uklanjanju poverljivosti".

Članovi oba doma Kongresa izrazili su frustraciju zbog razvodnjene prirode amandmana o otkrivanju NLO-a koji je potpisan sa NDAA iz 2024.

Neubeđeni najnovijim Pentagonovim izveštajem o NLO-ima prošlog marta, članovi nadzornog odbora Predstavničkog doma u Kongresu nedavno su rekli da pripremaju dva nova javna saslušanja o NLO-ima kako bi zadržali pritisak, piše Daily Mail.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

19 h

Podeli: