Bizarno arheološko otkriće: Dečji kosturi "ukrašeni šlemovima" od lobanja druge dece

Arheolozi su u Ekvadoru otkrili dosad neviđeni pogrebni ritual, u kojem su glave preminulih novorođenčadi "ukrašavane" lobanjama druge dece. Naučnici su ranije otkrivali drevne rituale u kojima su delovi ljudskih tela korišćeni u religioznim obredima, ali nikada nisu zatekli da su dečje lobanje korićene kao "ukrasni šlemovi".

Život

Izvor: Gizmodo, RTS

Četvrtak, 21.11.2019.

16:15

Bizarno arheološko otkriće: Dečji kosturi
Ilustracija / Foto: Depositphotos/pabkov

Istraživanje o otkriću objavljeno je u časopisu Latin Amerikan antikviti (Latin American Antiquity), a u njemu se detaljno opisuje otkopavanje grobnica na lokalitetu Salango u centralnom delu priobalja Ekvadora.

Dve pogrebne zemunice, oko 2.100 godina stare, pripadale su narodu Guangala i otkopavane su između 2014. i 2016. godine. Ukupno je 11 tela pronađeno, od čega su na dva kostura novorođenčadi pronađeni "šlemovi" napravljeni od lobanja druge dece.

Antropološkinja Sara Juengst, jedan od autora studije i asistent na Univerzitetu Severne Karoline, rekla je da je zajedno sa svojim kolegama bila, najblaže rečeno, iznenađena otkrićem, iako nije bila prisutna tokom početnog otkopavanja, koje je predvodio Ričard Lunis, arheolog sa ekvadorskog univerziteta. Tokom otkopavanja, Lunis je vrlo brzo prepoznao da postoje dva sloja lobanje, a da bi sačuvao ostatke izvadio ih je zajedno sa okolnim slojem zemlje.

Američke kolege pomogle su u analizama, kojima je utvrđen uzrast dece čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Prvo novorođenče bilo je staro oko 18 meseci, a na glavi je imalo deo lobanje deteta starosti između četiri i 12 godina.

Drugom, starosti između šest i devet meseci, na glavu je stavljena lobanja deteta uzrasta od dve do 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: