Pronađen metan: Rover sad traga za dokazom života na Marsu

Velike količine metana otkrivene su na Marsu u vazduhu, što bi mogao da bude znak o podzemnom životu na ovoj planeti.

Život

Izvor: B92, klix.ba

Ponedeljak, 24.06.2019.

08:21

Pronađen metan: Rover sad traga za dokazom života na Marsu
Foto: Getty/NASA / Handout

Otkrio ga je Nasin rover Kjurioziti tokom merenja vazduha koja su rađena prošle sedmice. Metan obično proizvode živa bića na Zemlji, pa se pretpostavlja da bi ovo mogao da bude znak života na Crvenoj planeti.

Ovo neočekivano otkriće uticalo je na to da naučnici promene plan rada rovera i sada će biti fokusiran na dalje istraživanje iz ovog područja. Naučnici su izuzetno uzbuđeni zbog ovoga i nadaju se da će otkriti mikrobe za koje misle da su se preselili ispod zemlje u periodu kad je Mars, kako se veruje, bio topliji, vlažniji i imao bolje okruženje za život pre četiri milijarde godina.

Sada će rover tragati za dokazom života na Marsu. Naučnici su istakli da postoje indicije da je ovaj metan nedavno izbačen. S druge strane, Njujork tajms je skrenuo pažnju da ipak postoji mogućnost da je reč o antičkom metanu koji je milionima godina bio zarobljen u Marsu i da sada "curi" kroz rupe na površini planete.

I merenja od pre 15 godina, koje je vršila Evropska svemirska agencija, otkrila su metan na Marsu, ali se tada mislilo da je reč o grešci, jer su rezultati dobijeni kada je oprema bila pri kraju sa strujom, prenosi Klix.ba.

Prema ovim poslednjim merenjima, količina metana je uvećana trostruko. Rezultati novog eksperimenta koje je rover radio tokom vikenda očekuju se danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: