Ljubimac 0

04.10.2024.

12:30

Međunarodni Dan zaštite životinja: Čuvajmo ih i volimo kao i one nas

Međunarodni Dan zaštite životinja, koji se obeležava 4. oktobra širom sveta, važan je podsetnik na našu odgovornost prema svim bićima sa kojima delimo planetu.

Izvor: B92.net

Međunarodni Dan zaštite životinja: Čuvajmo ih i volimo kao i one nas
Shutterstock/PixelPerfected

Podeli:

Možda vas zanima

Svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istakla ugroženost vrsta. Hajnrih Zimerman, nemački pisac i izdavač časopisa Čovek i pas  24. marta 1925. godine u Berlinu je organizovao prvi Svetski dan životinja.

Godine 1929. je datum prebačen na 4. oktobar. Imao je tada sledbenike jedino u Češkoj, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji. Tek u Firenci je odlučeno jednoglasno da se 4. oktobar proglasi zvaničnim datumom Svetskog dana zaštite životinja. I od tada tradicionalno se, svakog 4. oktobra, na dan Svetog Franje Asiškog – zaštitnika životinja, obeležava ovaj dan.

Možda vas zanima

Novi zakon

Za napuštanje životinja – zatvor

U Hrvatskoj su stupile na snagu izmene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promene u zaštiti životinja.

12:36

2.4.2024.

185 d

Ljubimac

Da li mačke mogu da vide onostrano?

Mačke osećaju lošu energiju, znaju kad im vlasnici stižu s posla pa ih sačekuju na vratima i pouzdano "čitaju" bolest ili opasnosti koje prete njima i njihovim ljudima.

15:30

7.3.2024.

210 d

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja, kao i svi azili za životinje širom sveta, organizuju obilaske svojih institucija, edukativne radionice, prikupljaju se donacije, udomljavaju se ljubimci, kao i razne druge aktivnosti.

Od 1931. godine kada je prvi put obeležen pa do danas, svest ljudi o odnosu prema životinjama se promenila, ali često ni to nije dovoljno kako bi zajedno, bezbedno delili životni prostor.

Cilj Svetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.

Pišite nam u komentarima da li vi imate ljubimce i kakav je vaš stav o trenutnoj brizi prema životinjama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: