Ljubimac 3

15.09.2024.

15:15

Kralj Čarls ima rođaka koga se ceo svet plaši, zbog njega je kupio kuću u Rumuniji

Britanski kralj Čarls III poseduje nekoliko kuća u Transilvaniji, mestu najpoznatijem kao dom mitskog vampira grofa Drakule.

Izvor: b92.net/Slobodna Dalmacija

Kralj Čarls ima rođaka koga se ceo svet plaši, zbog njega je kupio kuću u Rumuniji
Profimedia

Podeli:

Čarls je prvi put bio u Rumuniji 1997. godine, u to vreme još kao princ od Velesa. Pritom je otkrio Transilvaniju, koju karakterišu srednjovekovna sela i mali gradovi. Od 2006. godine Čarls je redovno poseživao Rumuniju, a njegovo omiljeno mesto je grad Viscri, koje je UNESCO-va svetska baština-

Viscri se prvi put spominje u dokumentima iz 1185. godine.

Britanski monarh, takođe poseduje nekoliko kuća u selu Valja Zalanuluj, skrivenom u šumama, u Segešvaru, koji pripada Transilvaniji. Tamo se često usamljeno povlačio u prirodu - bez pristupa radiju, televiziji i internetu, o čemu su pisali i mediji.

Te seoske kuće iznajmljuju se turistima, a kralj je spomenuo svoje višestruke porodične veze s rumunskom kraljevskom porodicom, koju su komunisti svrgnuli s vlasti 1948. godine.

Između ostalog, Čarls je treći rođak bivšeg rumunskog kralja Mihaja (1921- 2017).

Čak je, kako je sam istakao pre nekoliko godina, u srodstvu s rumunskim princom Vladom Cepešom (1431-1476 ). Tepeš je, kako se smatra, poslužio Ircu Branu Stokeru za lik grofa Drakule.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Podoran udar: Sve se trese

Rat u Ukrajini – 938. dan. Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore i procene zapadnih obaveštajnih službi.

20:08

18.9.2024.

11 min

Podeli: