Ljubimac 3

30.08.2024.

8:09

Kućni ljubimci - imovina ili osećajna bića? VIDEO/ANKETA

U porodičnom pravu kućni ljubimci su imovina i kod krađe ili nesreće vlasniku se nadoknađuje materijalna šteta, u kupovnoj vrednosti životinje, a ne i nematerijalna šteta za emocionalnu bol.

Izvor: B92.net, TV Prva

Kućni ljubimci - imovina ili osećajna bića? VIDEO/ANKETA
Shutterstock/Jaromir Chalabala

Podeli:


Zašto je to tako i da li može da se promeni?

"Nažalost, mogu samo da konstatujem da je sadašnjim pozitivno-pravnim propisima to tako opredeljeno, a znamo da izmene propisa zahtevaju određene procedure. Taj put nije ni lak ni kratak. Jedini način da se nešto promeni jeste široka inicijativa sa konkretnim predlozima", objašnjava Dragana Vlahović, međunarodni kinološki sudija za sve rase pasa.

Međutim, ipak postoje zakoni u kojima se kućni ljubimci posmatraju kao živa bića.

"Zakon o dobrobiti životinja ih tretira kao osećajna bića. Oni nisu stvari. Kada gledate odnos koji možete da imate sa svojim ljubimcem, vidite da su ti odnosi emotivni, duboki, kompleksni. Mi se povezujemo sa svojim kućnim ljubimcima i posmatramo ih kao članove porodice. Njihov status može da se koriguje tako što će im se dati pravni subjektivitet. Naravno, oni ne mogu da dobiju obaveze, ali mogu prava, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama", ističe Ivona Atanasijević Stošić iz Udruženja za zaštitu životinja "Evropska inicijativa 17".

Da li ste vi saglasni?

loader

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu.

Izvor: prva

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: