Ljubimac 0

26.08.2024.

12:48

Evo o čemu sanjaju psi: Mogu da imaju i noćne more

Da li ste se ikada zapitali šta se događa u glavi vašeg psa dok mirno drema na kauču? Možda ste primetili kako mu se šapice trzaju ili kako lagano reži dok spava. Sve su to znakovi da vaš pas možda sanja.

Izvor: Index.hr

Evo o čemu sanjaju psi: Mogu da imaju i noćne more
Shutterstock/Iryna Kalamurza

Podeli:

Da li psi zaista imaju snove i ako sanjaju, o čemu? Naučnici imaju zanimljive odgovore na ta pitanja.

Jedno od najpoznatijih istraživanja o snovima pasa sproveli su naučnici na Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), predvođeni dr Metjuom Vilsonom i Kenajem Luijem.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno na pacovima (ali relevantno je i za pse zbog sličnosti strukture mozga), naučnici su proučavali moždane talase životinja dok su bile budne te ih upoređivali s onima tokom sna.

Otkrili su da su obrasci moždanih talasa tokom REM faze sna gotovo identični onima koje su životinje imale dok su bile budne. To ukazuje na to da su pacovi sanjali o aktivnostima koje su radili tokom dana.

Budući da psi imaju sličnu moždanu strukturu kao i pacovi, zaključeno je da psi verovatno takođe sanjaju o svojim dnevnim aktivnostima.

Takođe, istraživanje dr Stenlija Korena, poznatog psihologa i autora knjige "Do Dogs Dream?" podržava ovu tezu. Zaključio je da, s obzirom na to da psi prolaze kroz iste faze sna kao ljudi, uključujući REM fazu, vrlo je verovatno da i psi sanjaju na način sličan ljudima.

O čemu psi sanjaju?

Iako ne možemo sa sigurnošću znati o čemu psi sanjaju, istraživači veruju da su njihovi snovi povezani s njihovim svakodnevnim iskustvima. To znači da bi vaš pas mogao da sanja o igri s omiljenom igračkom, trčanju po parku ili čak o tome kako čuva svoju porodicu.

Dr Stenli Koren, poznati psiholog i stručnjak za pse, sugeriše da snovi pasa verovatno odražavaju aktivnosti koje su im važne. Na primer, psi poput onih koji pomažu u lovu ili čuvanju stada, možda sanjaju o izvršavanju svojih zadataka.

Šta ako pas ima noćne more?

Baš kao i ljudi, psi takođe mogu da imaju noćne more. Ako vaš pas počne da cvili, reži ili pokazuje znakove straha dok spava, moguće je da sanja nešto uznemirujuće.

Iako je prirodno poželeti da ga probudite i utešite, stručnjaci savetuju da to ne činite jer bi pas mogao naglo da se probudi i bude zbunjen ili uplašen. Umesto toga, najbolje je pustiti psa da se sam probudi.

Psi sanjaju, a njihovi su snovi verovatno puni aktivnosti koje vole ili koje su im važne. Sledeći put kada vidite svog psa kako se trza ili cvili dok spava, možete se nasmejati i zamisliti ga kako trči po livadi ili igra igru sa svojim najboljim prijateljem.

Sanjanje je još jedan način na koji su naši psi slični nama, što samo još više učvršćuje posebnu vezu koju imamo s njima.

Ova istraživanja pružaju naučnu osnovu za razumevanje toga kako i o čemu psi sanjaju, iako ne možemo sa sigurnošću reći šta se tačno događa u njihovim snovima.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: