Istorija 0

16.10.2024.

8:55

Arheolozi u Vinkovcima naišli na tragove bombardovanja iz Drugog svetskog rata

Tokom arheoloških istraživanja na lokaciji novog trgovačkog centra u Vinkovcima, arheolozi Gradskog muzeja su, pored rimskih i praistorijskih nalaza, uočili u tlu mrlje, širine 15 metara, za koje se pretpostavlja da su krateri od bombardovanja tog grada 1944.

Izvor: Tanjug

Arheolozi u Vinkovcima naišli na tragove bombardovanja iz Drugog svetskog rata
Photos SS/ Shutterstock

Podeli:

"Nakon istraživanja i razgovora s bivšim vlasnicima zemljišta potvrdili smo da se zapravo radi o kraterima koji su nastali najverovatnije tokom poslednjeg savezničkog bombardovanja Vinkovaca koje se dogodilo 17. oktobra 1944. godine, pre tačno 78 godina", naveli su iz vinkovačkog Gradskog muzeja, prenosi Index.hr.

Možda vas zanima

Tokom tog bombardovanja, 60 savezničkih aviona nanelo je, kako se navodi, i najveću štetu, jer je uništeno više od 400 vagona i 15 lokomotiva, saobraćaj na pruzi Zagreb-Beograd bio je prekinut deset dana, uništena stanica je obnovljena tek nakon završetka rata, a poginulo je 87 i ranjeno 131 građana Vinkovaca.

Možda vas zanima

"Kako su se na kolosecima u tom trenutku nalazili vozovi koji su prevozili gorivo i municiju, kao i sanitetski vozovi s ranjenim nemačkim vojnicima, pretpostavlja se da je poginulo i ranjeno više hiljada osoba. S obzirom na moguće smerove dolaska aviona, nešto je veća verovatnoća da se ovde radi o završetku bombardovanja, odnosno o poslednjim bombama koje su avioni izbacili pre povratka u bazu", naveli su iz Gradskog muzeja u Vinkovcima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: