Istorija 0

22.09.2024.

14:26

Ko su Bektaši po čijoj praksi Edi Rama planira da pravi novu državu?

Njujork Tajms je izvestio da albanski premijer Edi Rama planira da stvori suverenu mikrodržavu unutar Tirane koja će slediti praksu Bektašijskog reda. Mnogi se od tada pitaju ko su to Bektaši.

Izvor: B92.net

Ko su Bektaši po čijoj praksi Edi Rama planira da pravi novu državu?
Shutterstock/Elton.xh

Podeli:

Istorija Bektašija seže duboko u vreme Otomanskog carstva, predstavljajući derviški red čija su verovanja spoj različitih elemenata, od narodnih tradicija i šamanizma do verskih shvatanja balkanskih naroda.

Ovaj red, koji je proizašao iz sufijskih pokreta Bliskog istoka i proširio se na Anadoliju, nosi ime po svom osnivaču Hadži-Bektašu. Tokom Osmanskog carstva, Bektašijski red je igrao ključnu ulogu u oblikovanju turskog društvenog i kulturnog života, a od kraja 14. veka posebno je bio uticajan među janjičarima.

Do 17. i 18. veka, Bektašijski red se uzdigao među najuticajnije derviške redove, sa primarnim ciljem islamizacije novoosvojenih teritorija. U tom periodu uživao je podršku osmanskih vlasti, sve do 1826. godine kada je sultan Mahmud II ukinuo janjičarski korpus i zabranio bektašizam.

Uprkos ovome, Bektaši su opstali na teritorijama koje nisu bile pod direktnom kontrolom osmanske vlasti. Tokom 19. veka, ovaj red se transformisao u nezavisnu versku zajednicu i postao ključni stub albanskog nacionalnog pokreta, posebno na prostorima južne i centralne Albanije.

Danas, Bektašijski red predstavlja četvrtu po veličini versku zajednicu u Albaniji i nastavlja svoje delovanje među Albancima u susednim zemljama. Tako, Bektašijski red i dalje čuva dugu mističnu tradiciju na ovim prostorima.

U šta veruju Bektaši?

Bektašizam se zasniva na nekoliko ključnih doktrina, uključujući doktrinu muršida, četiri kapije, poštovanje trojstva i doktrinu dvanaest imama i četrnaest nevinih.

Muršid, prema bektašizmu, predstavlja duhovnog vođu i posrednika između vernika i Boga. Iako se nalazi iznad vernika u hijerarhiji, muršid je ipak inferioran u odnosu na Boga, služeći kao putokaz kroz koji vernik dolazi do božanske istine.

Bektašijski odredi su delovali na prostoru današnje Albanije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hercegovine, Bosne i Grčke.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: