Istorija 6

02.07.2024.

21:52

Dva Napoleonova pištolja na aukciji u Francuskoj

Dva bogato ukrašena pištolja koja su pripadala Napoleonu Prvom do njegove prve abdikacije u aprilu 1814. godine i kojima je želeo da se ubije, biće ponuđena na aukciji u nedelju kod Pariza, saopštila je aukcijska kuća Osenat.

Izvor: magazin.hrt.hr

Dva Napoleonova pištolja na aukciji u Francuskoj
Shutterstock/El Greco 1973

Podeli:

Pištolji se prodaju u drvenim kutijama i sa priborom. Oni su ukrašeni zlatom i srebrom i nose lik cara, a njihova vrednost se procenjuje na 1,2 do 1,5 miliona evra, rekao je stručnjak Osenata Žan Pjer Osenat.

Napoleon ih je posebno naručio od zanatlije Luja Marina Gosea, koji je radio u manufakturi u Versaju.

Pištolji se dovode u vezu sa njegovim pokušajem samoubistva u Fontenblou, blizu Pariza, u noći između 12. i 13. aprila, jer je bio razočaran vojnim porazom.

Možda vas zanima

Ali ga je u tome sprečio njegov glavni konjušar Kolenkur (Armand Ogusten Luj, markiz od Kolenkura, vojvoda od Vićence, 1773-1827), koji je izvadio barut iz puške. Napoleon je tada uzeo otrov, ali ga je povratio i nije umro, rekao je Osenat.

"Car je tada Kolenkuru poklonio dva pištolja sa mačem za njegovu vernost u tim mračnim danima. Od tada su bili u vlasništvu njegove porodice, koja je odlučila da ih proda", rekao je.

Možda vas zanima

Aktuelno

Lenonova gitara prodata za rekordnu sumu

Gitara člana "Bitlsa" Džona Lenona prodata je na telefonskoj aukciji u Njujorku za rekordnih 2,67 miliona evra, čime je postala najskuplji instrument te grupe ikada prodat na aukciji.

14:29

30.5.2024.

35 d

Osenat je istakao da pištolji imaju veliku umetničku i istorijsku vrednost i da su traženi u celom svetu. On je podsetio da je u novembru čuvena Napoleonova kapa prodata za 1,932 miliona evra.

Napoleon je prvi put abdicirao 6. aprila 1814, posle ulaska pruskih i ruskih trupa u Pariz, i otišao u izgnanstvo na ostrvo Elba.

Definitivno je poražen u bici kod Vaterloa, nakon čega je po drugi put abdicirao u junu 1815. i otišao u egzil na ostrvo Sveta Jelena gde je umro u maju 1821. godine.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

9 h

Podeli: