Aktuelno 3

27.10.2024.

9:11

Uhapšena poznata jutjuberka FOTO/VIDEO

Kontroverzna tajlandska jutjuberka Natamon Kongčak, poznata kao Nati, uhapšena je u Indoneziji i deportovana u Tajland nakon dve godine bekstva.

Izvor: blicžena.rs

Uhapšena poznata jutjuberka FOTO/VIDEO
Shutterstock/alleks19760526

Podeli:

Nati je osumnjičena da je prevarila svoje pratioce za više od 47 miliona funti predstavljajući se kao uspešna brokerka na berzi, a uhvaćena je na udaljenom indonežanskom ostrvu nakon što nije uspela da otpeva indonežansku himnu.

Nati, popularna manekenka i influenserka, živela je luksuznim životom, redovno pozirajući sa dizajnerskim torbama i kupaćim kostimima, hvaleći se egzotičnim putovanjima i skupim hotelima. Masovna prevara je izašla na videlo kada je više od 6.000 žrtava podnelo žalbe u Bangkoku, tvrdeći da im je Nati obećala brzu zaradu i povrat od 35 odsto na ulaganja. Mnogima od njih isplate nikada nisu stigle.

Jedna od prevarenih žena izjavila je za lokalne medije da je izgubila skoro 42.000 funti koje je planirala da iskoristi za školovanje dece.

"Verovala sam u ono što je obećavala. Sada sam sve izgubila", rekla je prevarena žena.

Nije znala himnu

Policija ju je identifikovala nakon što je zatražila indonežanski pasoš kako bi mogla da putuje izvan zemlje. Inspektori su postali sumnjičavi zbog njenog naglaska i zatražili od nje da otpeva himnu, što nije mogla. Tokom ispitivanja priznala je da je u Indoneziji boravila ilegalno.

Nati je pobegla iz Tajlanda u aprilu 2022. godine, a pratila ju je i njena sekretarica Ničapat Ratananukrom. Njih dve su prvo otputovale u Kuala Lumpur, a zatim se čamcem prebacile na ostrvo Sumatra, gde im se kasnije pridružila i Natina majka. Sve tri su uhapšene 2. oktobra i deportovane u Tajland, gde su predate policiji.

Tajlandski advokat Pajsarn Ruangri, koji se bori za prava prevarenih, rekao je da je Nati koristila svoju popularnost kako bi manipulisala pratiocima.

"Njeni fanovi su verovali da je uspešna poslovna žena, i mnogi su joj dali ogromne sume novca. Najveći pojedinačni iznos je bio čak 423.000 funti", rekao je on.

Čeka je dug zatvor

U aprilu prošle godine, prevara je počela da se urušava kada su investitori počeli da zahtevaju obećane isplate, koje nisu stigle. Nati je pokušala da smiri situaciju objavom na Instagramu, priznajući da je izgubila novac u lošim trgovinama i obećavajući povrat.

"Ako završim u zatvoru, neću moći da vratim novac svima", tvrdila je tada, ali prevareni investitori su izgubili nadu.

Na konferenciji za medije, Tajlandska policija je potvrdila da je jutjuberka uhapšena zbog finansijske prevare teške više od dve milijarde bahta (oko 47 miliona funti). Tačai Pitaniilabut iz Kraljevske tajlandske policije izjavio je da će Nati i njeni saradnici biti suočeni s pravnim postupcima i dugim zatvorskim kaznama.

Nati je tokom svog uspona redovno objavljivala video-snimke o trgovanju na berzi i razmetala se luksuznim životnim stilom, od plaža do luksuznih automobila. Međutim, mnogi prevareni investitori sada tvrde da je sve to bio deo pažljivo planirane prevare.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: