Aktuelno 1

24.10.2024.

20:29

Kralj Čarls probao narkotičnu kava-kavu: "Neka je Bog blagoslovi"

Britanski kralj Čarls III, koji sa suprugom Kamilom boravi u poseti Samoi, učestvovao je u tradicionalnom ispijanju narkotičnog napitka kava-kava prilikom ceremonije dobrodošlice, a proglašen je i za "visokog poglavicu".

Izvor: Tanjug

Kralj Čarls probao narkotičnu kava-kavu: "Neka je Bog blagoslovi"
(Manaui Faulalo/Pool Photo via AP)

Podeli:

Kralju je poslužen polirani polukokos ispunjen blago narkotičnom kava-kavom, koja predstavlja neku vrsta piva, preneo je Gardijan.

Ovaj blago opojni napitak je važan deo pacifičke kulture i lokalno je poznat kao "ava", a bivši zamenik premijera Australije hospitalizovan je nakon što je greškom popio previše lokalnog piva na sličnoj ceremoniji u Mikroneziji 2022. godine.

"Neka Bog blagoslovi ovu ava", rekao je Čarls pre nego što je probao napitak.

Ovo je njegova prva poseta pacifičkoj ostrvskoj državi, koja je nekada bila britanska kolonija.

Kraljevski par je kasnije posetio selo Moata, gde je Čarls postao "tui taumeasina", ili "visoki poglavica".

Kralj Čarls boravi na Samoi i zbog sastanka šefova vlada Komonvelta koji se održava u Apiji, gde će biti izabran novi generalni sekretar nominovan iz jedne afričke zemlje, u skladu sa regionalnim rotacijama položaja, a tokom posete tema razgovora biće i klimatske promene.

Britanski monarh boravi na 11-dnevnoj turneji po Australiji i Samoi, nezavisnim državama u kojima je on i dalje šef države, a reč je o njegovom prvom velikom putovanju u inostranstvo od kada mu je dijagnostikovan rak ranije ove godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: