Aktuelno 8

23.10.2024.

21:08

Otpevao veliki narodni hit, a godišnje od njega zarađuje samo 650 dinara VIDEO

Vest da autor hita "Ramo, Ramo" godišnje dobija samo 650 dinara na ime autorskih prava iznenadila je mnoge.

Izvor: B92.net

Otpevao veliki narodni hit, a godišnje od njega zarađuje samo 650 dinara VIDEO
PrintScreen/ TV Prva Video

Podeli:

U Srbiji nema veselja gde se nije zapevala čuvena pesma "Ramo, Ramo". Vest da autor ovog hita godišnje dobija samo 650 dinara na ime autorskih prava iznenadila je mnoge.

Danas je tačno 50 godina postojanja pesme "Ramo, Ramo", a pevač Slobodan Boba Ilić osvrnuo se na činjenicu da se ova pesma peva svuda u svetu - u Zanzibaru, Turskoj, Grčkoj.

"Ja sam odmah znao da će ta pesma biti hit, jedino nisam očekivao da će da bude Evropski i Balkanski hit. Međutim, evo snimili su je i Grci, Turci, Bugari, Rumuni. Za Zanzibar je interesantno da se uz ovu pesmu dočekuju naši turisti", navodi Slobodan Boba Ilić.

Ovo je jedinstveni slučaj, da je pesma popularna u celom svetu.

S druge strane, poražavajuća je činjenica da Slobodan godišnje zarađuje samo 650 dinara na ime autorskih prava.

"Ranije, kada sam snimio ploču, i u prvim godinama, bilo je malo više para. Ipak, u poslednje vreme SOKOJ nije dobro organizovan", navodi slobodan i dodaje:

"Nemaju svoje agente na terenu, ne mogu da snime činjenično stanje, iako se pesma peva u svakoj kafani, na svakom veselju (svadba, venčanje, krštenje). Pesma se i dan danas peva neizmerno, Oni paušalno naprave sebi, napišu nešto, pa kom opanci kom obojci".

Ipak, mnoge njegove kolege uzimaju i po 50.000 evra.

"To su članovi upravnog odbora, pa dodeljuju sami sebi", ističe Slobodan.

Kako kaže, on ništa nije radio po tom pitanju.

"Nisam tužio, nisam tražio, ali tražiću. Pokušaću da ostvarim svoje pravo. Ja sam to zaštitio 1974. godine, i od tada do pre pet godina plaćali su mi 12,5 odsto za "Ramo, Ramo", a treba 37,5 odsto. Dakle, 45 godina mi nisu plaćali kako treba", ističe pevač Slobodan Boba Ilić.

Izvor: Prva tv

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: