Aktuelno 0

23.10.2024.

13:49

Kralj Čarls postaje visoki poglavica FOTO

Posle 13 godina, kralj Čarls je, zajedno s kraljicom Kamilom doputovao u zvaničnu posetu Samoi, a sutra će mu domaćini dodeliti titulu visokog poglavice.

Izvor: Tanjug

Kralj Čarls postaje visoki poglavica FOTO
Profimedia

Podeli:

Britanski kralj Čarls zajedno sa kraljicom Kamilom doputovao je na Samou, gde će prisustvovati samitu zemalja Komonvelta.

Premijerka Samoe Fijame Naomi Matafa dočekala je kraljevski par na aerodromu, zajedno sa drugim visokim zvaničnicima, uz intoniranje britanske himne.

Kralj simbolički predstavlja Komonvelt, grupu od 56 zemalja, većinom nekadašnje britanske kolonije, prenosi Rojters.

Njegova prva poseta Samoi poklapa se sa godišnjim sastankom premijera zemalja Komonvelta. Očekuje se da će lideri na Samitu doneti deklaraciju o zaštiti okeana, pri čemu će klimatske promene biti ključna tema rasprave.


Tokom posete, Čarls će takođe biti imenovan za visokog poglavicu i biće mu prikazan uticaj porasta nivoa mora na Samou.

Samoaški poglavica i član parlamenta Lenatai Viktor Tamapua sutra će, tokom tradicionalnog ceremonijalnog dočeka, kralju dodeliti titulu "Tui Taumeasina", što znači kralj ili vladar.

Kasnije će voditi Čarlsa u rezervat mangrova, čime želi da istakne uticaj klimatskih promena na pacifičke zemlje i njihove zajednice. Ova kraljevska turneja po Australiji predstavlja Čarlsovu prvu posetu nekoj dalekoj destinaciji otkako mu je dijagnostikovan rak u februaru, a takođe je prva poseta britanskog monarha Australiji u poslednjih 13 godina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

23 h

Podeli: