Aktuelno 6

21.10.2024.

14:17

Pokrenuta peticija nakon Lijamove smrti: "Umiru umetnici mlađi od 35 godina, sprečite to" FOTO

Peticiju je već potpisalo više od 25.000 ljudi, od zakonodavaca se traži da pod hitno urade nešto kako bi se sprečio opasan trend - sve češće umiru umetnici mlađi od 35. godina.

Izvor: B92.net/Metro

Pokrenuta peticija nakon Lijamove smrti: "Umiru umetnici mlađi od 35 godina, sprečite to" FOTO
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Podeli:

Nakon smrti Lijama Pejna pokrenuta je peticija za donošenje novog zakona o zaštiti mentalnog zdravlja umetnika pokrenuta je na sajtu Change.org i do sada ju je potpisalo više od 25.000 ljudi.

Zvezda grupe "One Direction"  Lijam Pejn (31) preminuo je 16. oktobra nakon pada s trećeg kata hotela u Buenos Ajresu.

Jedan od potpisnika peticije, naveo je:

"Ova tragedija je tako lako mogla da se izbegne. Voleo bih da su ljudi koji su mu bili bliski mogli da prepoznaju ili da im je bilo stalo do njegovih jasnih vapaja za pomoć i da intervenišu, ali to ili nisu videli ili im nije bilo stalo. Volimo te, Lijam. Molimo vas da sprečite da se ovo dogodi bilo kome drugom".

Do pokretanja peticije, kako prenosi londonski Metro došlo je neposredno pošto se od Lijama na Instagramu oprostila bivša članica žirija britanskog šoua "The X Factor" Šeron Ozborn, gde je Pejn i zakoračio na put slavnih.

"Lijame, srce mi puca. Svi smo te izneverili. Bio si samo dete kad si ušao u jednu od najtežih industrija na svetu. Ko je bio uz tebe?"

Peticija ima za cilj podizanje svesti o "ogromnom pritisku" industrija zabave na mentalno zdravlje umetnika.

U peticiji se navodi:

"Posledice poput stresa, teskobe, depresije, zloupotrebe supstanci, pa čak i samoubistva alarmantno su česte. Prema istraživanjima, dva do tri puta su veće šanse da izvođači imaju te probleme u poređenju s ostalom populacijom".

Autori peticija se pozivaju na tragičnu smrt ne samo Pejna, već i  mnogih drugih.

"Pozivamo zakonodavce da stvore zakone koji štite mentalno zdravlje umetnika unutar industrije. Takav zakon bi zahtevao redovne provere mentalnog zdravlja, odgovarajuće razdoblje odmora i prisutnost stručnjaka za mentalno zdravlje na snimanju, uključujući kontinuiranu podršku tokom njihove karijere".

Dalje se dodalje:

"To bi osiguralo zdravije, sigurnije i pogodnije radno okruženje za umetnike kako bi razvijali svoje talente uz smanjenje psihološkog stresa. Ovo bi, takođe, uključivalo rane intervencije kako bi se zaštitili umetnici pre nego što bude prekasno. Osim toga, sve veći broj muzičara umire pre 35. godine i to je zabrinjavajuće. Moramo odmah da preduzmemo nešto! Uloga umetnika je neprocenjiva ne samo u svetu zabave, već i u društvu. Osigurajmo njihovu zaštitu i dobrobit", navedeno je u peticiji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: