Aktuelno 1

21.10.2024.

12:15

Al-Fajed seksualno napastvovao ćerku ambasadora, kraljica Elizabeta ga kaznila FOTO

Ćerka američkog ambasadora u Velikoj Britaniji, Melisa Prajs je otkrila kako ju je Mohamed Al-Fajed, koga je više od 200 žena tužilo za seksualno napastvovanje, na silu odveo na jahtu i pokušao da siluje.

Izvor: b92.net/Daily mail

Al-Fajed seksualno napastvovao ćerku ambasadora, kraljica Elizabeta ga kaznila FOTO
Shutterstock/Fred Duval

Podeli:

Kao ćerki američkog ambasadora, Melisi Prajs (19) London je izgledao bajkovito, sve dok Mohamed Al-Fajed nije pokušao da je siluje. O svemu su obaveštne tadašnja premijerka Margaret Tačer i kraljica Elizabeta, a Fajed je ostao bez britanskog državljanstva.

Bila je sredina osamdesetih i ona je išla tamo gde su raspoređivali na dužnost njenog oca Čarlsa Prajsa, inače prijatelja od poverenja tadašnje premijerke Margaret Tačer i američkog predsednika Ronalda Regana.

Često je prisustvovala večerama i prijemima na kojima su njen otac i majka Kerol, bili domaćini u Vinfild Hausu, zvaničnoj rezidenciji ambasadora, koja se prostire na više od 12 hektara u Regent's Parku, u centru Londona.

Na jednom takvom skupu prvi put je upoznala Mohameda Al Fajeda, koji samo što je kupio robnu kuću "Harods". Tim potezom pokušao je da se dočepa britanskog džet-seta.

"Sedeo je sa moje desne strane na večeri. U početku sam ga smatrala duhovitim i zabavnim, ali istina je bila da on uopšte nije bio takav", rekla je Melisa za Dejli mej.

Pravu istinu otkrila je nekoliko nedelja kasnije, kada ju je Fajed napao na svojoj jahti nakon što ju je zarobio na njoj, daleko od obale Sen Tropea.

"Prišao mi je otpozadi i tako je čvrsto stegao ruke oko mene da uopšte nisam mogla da pomerim gornji deo tela, jedva sam disala. Zatim je počeo da govori izopačene zahteve potkrepljene seksualnim pretnjama. Pokušao je da me siluje. To je bilo prvi put da sam se našla u istinskoj opasnosti. Bili smo nasred okena, kopna nije bilo ni na vidiku", istakla je.

Najgore od svega, kako je rekla, bilo je to što su članovi posade, od kojih su neki bili bivši vojnici, čuli njene jauke, ali su samo zatvorili oči i uši.

Ipak, uspela je da ga krvnički ugrize za nadlakticu i tako se spase.

Melisa nikada pre nije javno govorila o tim mračnim, uznemirujućim danima iz septembra 1986. godine.

"Sigurna sam da je tim činom Fajed upropastio i poslednju šansu da dobije britansko državljanstvo za kojim je toliko žudeo", rekla je Melisa, a onda opisala događaj, koji joj je zauvek promenio život.

"Kada su videli da se ne javljam ni 48 sati, otac je alarmirao sve, od gospođe Margaret Tačer, preko kraljice Elizabete, do Bele kuće i sedišta CIA u Lengliju", navela je Melisa, pa dodala:

"On je čudovište. Fajed me je uzeo protiv moje volje. To mi je promenilo život i uvek će me pratiti", rekla je i opisala da nikad neće zaboraviti kako je reagovao njen otac koji je uvek bio veoma zaštitnički nastrojen prema njoj.

Prema pisanju Dejli mejla, Melisin otac je smatran jednim od najpopularnijih i najuspešnijih američkih izaslanika u poslednje vreme, bio je ključan u očuvanju posebnih odnosa između Britanije i SAD tokom osamdesetih.

Melisa je ispričala da joj je, ubrzo nakon prvog susreta Fajed ponudio posao u svojoj kancelariji u Park Lejnu u centru Londona - da kupuje antikvitete i dekoriše njegove nekretnine. Iako je uloga bila nejasna, pomislila je da je to zabavan posao. "Dao mi je crteže i planove svojih domova i stanova za koje je želeo da kupim nameštaj. Nikada mi nije palo na pamet da je imao neke druge motive", rekla je i dodala da joj je bilo čudno što ju je obasipao gotovinom i poklonima.

"Bio je uvređen kada sam pokušala da ih odbijem i zato sam ih sakrila u fioku. Na početku radnog dana, dok je bio u svojoj kancelariji, rekao je: 'Imate li pasoš sa vama?' Odgovorila sam potvrdno i on je rekao:'Danas idemo u Pariz'".

"U Parizu me je odveo u svoj stan na Jelisejskim poljima, a zatim u Ric, gde smo imali kobajagi radnu večeru. Osećala sam se još neprijatnije kada sam videla da nas je smestio u deo gde nas drugi ne vide. Za vreme večere mi je stavio ruku na nogu, pa je zavukao ispod suknje: 'Večeras ideš u moj krevet', na šta sam mu jasno stavila da neću spavati sa njim. Nikada".

Te noći, struja u njenoj sobi bila je isključena.

"Bila je to kazna što nisam spavala sa njim. Otišla sam da tražim telefon da pozovem London da razgovaram sa roditeljima, ali jedan od Fajedovih čuvara me je pratio u stopu i nisam to uradila. Fajed je uzeo moj diplomatski pasoš, nije hteo da mi ga vrati, iako sam ga molila da to uradi", navela je Melisa.

"Osećala sam se kao njegov zatvorenik, u stranoj zemlji, bez pasoša", istakla je Melisa.

Sledećeg jutra videla je Francuskinju, ne stariju od 15 godina kako doručkuje u njegovom stanu.

"Ona je verovatno bila njegova rezerva za vanredne situacije".

Kada joj je Fajed rekao da ide s njim u Sen Trope na njegovu jahtu, Melisa se pobunila, ali on je tvrdio da su njegovi ljudi kontaktirali kancelariju njenog oca i obećali da će je vratiti u London sledećeg dana.

"Nisam mu verovala, ali nisam imala izbora osim da krenem sa njim", istakla je Melisa, pa opisala da je na jahti sve vreme bila pojačana bliskoistočna muzika dok je Fajed hteo da je natera na seks.

"Ništa me ne bi nateralo da poželim da imam seks sa ovim jadnim stvorenjem. Ali, mislim da ga je moja ratobornost možda još više namamila. Fajed je nosio kaftan i pokušavao je da dođe do mene na večeri u zatvorenoj, bezvazdušnoj, neukusno uređenoj trpezariji. Osećala sam se verbalno silovanom tokom sati dok sam bila podvrgnuta njegovim pokvarenim opisima onoga što je hteo da mi uradi. Počeo je da se sve više ljuti i vređa što sam ga odbijala", navela je.

"Samo sam htela da siđem sa broda. Bilo mi je loše, trebalo mi je malo vazduha. Ustala sam i krenula na palubu, a Fajed je krenuo za mnom. Videla sam koliko smo daleko od zemlje. Zaglavila sam na ovom brodu sa bolesnim, podlim čovekom skoro istih godina, kao i moj otac", prisetila se.

"Fajed je rekao svima na palubi da odu. Ovo je bilo prvi put da sam se osetila u istinskoj opasnosti. Tresla sam se. Rekla sam mu: 'Moj otac će te uhvatiti ako mi nešto uradiš. Ako me povrediš, bićeš u velikoj nevolji'. Pokušao je da omalovaži mog oca, hvaleći se da je superiorniji u položaju i bogatstvu. On je u stvari bio kukavica".

"Prišao mi je otpozadi i stezao me je sve jače, maltene me 'zaključao u zagrljaju'. Stezao mi je ruke na grudi, da sam jedva disala. Neke od stvari koje je hteo da mi uradi bile su potpuno izopačene. Osećala sam se kao da pokušava da me siluje kroz moju odeću. U isto vreme mi je govorio da legnem na palubu. Sećam se da sam želela da zaplačem, ali sam se zaustavila, misleći da bi se Fajedu to moglo svideti".

Njeni pozivi u pomoć su bili uzaludni.

"Jedina stvar koju sam mogla da koristim su bila moja usta, pa sam ga jako ugrizla za nadlakticu. Vrisnuo je iz sveg glasa. Osoblje mu je priteklo u pomoć, ali me niko nije pitao kako sam. Usred tog haosa, uspela sam da pobegnem u svoju kabinu. Nisam mogla da upalim vodu ili svetla. On je naredio svom osoblju da ih isključi. Opet me kažnjavao, njegov bes me je užasnuo. Mislila sam da bi mogao doći noću i da će me ubiti", istakla je Melisa.

"Bila sam zaključana u svojoj kabini, a onda, oko 4.30 ujutro, neko je pokucao na moja vrata i ženski glas mi je rekao da je sve u redu, da me voze na kopno, čamcem".

Na njen užas, čamac koji je stigao da je odveze na obalu nosio je zamenu, devojku otprilike istih godina,sa dugom plavom kosom.

"Zamenili su nas, druga devojka je stigla u klanicu. Shvatila sam da Fajed trguje ženama zbog svojih izopačenih želja".

Mnogo toga se dogodilo iza scene u šta ona i danas nije sigurna, ali se smatra da je gospođa Tačer intervenisala. A vesti o napadu su takođe stigle do kraljice Elizabete preko pouzdanog posrednika.

Melisa je stigla na Hitrou, gde ju je čekalo obezbeđenje njenog oca, zajedno sa policajcima Skotland Jarda, a kod kuće u Londonu ponovo se sastala sa svojim izbezumljenim roditeljima.

"Neverovatno, sledećeg dana Fajed je počeo da šalje poklone kući, dimljeni losos sa svoje farme u Škotskoj, skup sat za moju majku, pisma koja su moji roditelji odbili da otvore", rekla je Melisa i dodala:

"Moj otac je napisao pismo i da mi da ga potpišem, u kojem je naveo da se neću vratiti na svoju poziciju kod Fajeda i da me ne kontaktira. Insistirao je da vratim sve koverte sa gotovinom koje mi je dao i poklone. Potom smo se odvezli u sedište Fajedovog carstva u Mejferu. Kamere ispred i čuvari su nas gledali kako sve to vraćamo. Znali smo da bi ga to povredilo".

Mesecima kasnije, gospođa Tačer je priredila ručak za Melisu.

"Bila je tako ljubazna. Ona je divna, najtoplija osoba. Rekla sam joj sve što se dogodilo, uključujući stvari koje je rekao da želi da mi uradi na brodu. Bila je veoma ljuta i rekla je da fajed neće dobiti britanski pasoš. Moji roditelji su znali koliko želi britansko državljanstvo, a moj otac mu se osvetio tako što je to sprečio", zaključila je Melisa.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: