Aktuelno 4

19.10.2024.

21:37

Preminuo tvorac jednog od najkontroverznijih eksperimenata u istoriji

Američki psiholog Filip Zimbardo, tvorac kontroverznog eksperimenta "Stenfordski zatvor" preminuo je u 92. godini, javlja AP.

Izvor: Tanjug

Preminuo tvorac jednog od najkontroverznijih eksperimenata u istoriji
Tanjug/Andy Kropa/Invision/AP, File

Podeli:

Ovaj eksperiment je imao za cilj da ispita okolnosti i ponašanje pojedinaca koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u eksperimentu, u ulozi čuvara i zatvorenika.

U studiji iz 1971. godine, Zimbardo i tim diplomaca regrutovali su mladiće da provedu dve nedelje u simuliranom zatvoru u podrumu zgrade studentskog doma Stenforda.

Studija je prekinuta nakon šest dana jer su studenti koji su igrali čuvare postali zlostavljači, dok su se oni koji su igrali zatvorenike osećali anksiozno, emocionalno depresivno i besno, navodi se u saopštenju Stenforda.

Zimbardo je kritikovan zbog toga što je preuzeo ulogu upravnika, postavši aktivni učesnik studije, umesto neutralnog posmatrača.

"Ishod naše studije bio je šokantan i neočekivan", napisao je Zimbardo nakon eksperimenta. Po njegovom eksperimentu napravljena su dva filma - nemačka verzija "Das Experiment" iz 2001. godine i "Eksperiment" iz 2010. godine, u kojem su glavne uloge glumili Ejdrijen Broudi i Forest Vitaker.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: