Aktuelno 12

16.10.2024.

21:34

Ispovest čoveka koji je preživeo 67 dana na otvorenom moru: "Brat i nećak su umrli od gladi, a ja..." VIDEO

Mihail Pičugin, stanovnik Burjatije, koji je preživeo 67 dana u čamcu na naduvavanje u Ohotskom moru, prilikom čega je izgubio 50 kilograma, preživeo je tako što je sakupljao kišnicu.

Izvor: b92.net/Daily mail

Ispovest čoveka koji je preživeo 67 dana na otvorenom moru: "Brat i nećak su umrli od gladi, a ja..." VIDEO
Profimedia

Podeli:

Miahil je na otvoreni more isplovio s bratom i nećakom, koji su umrli od iscrpljenosti. 

"Spasao sam se uz božiju pomoć. Noge su mi bile mokre i bilo je hladno, a vodu sam sakupljao od kišnice. Tu je bila i vreća za spavanje od kamilje dlake. Mokre noge bih zavlačio ispod nje i vrpoljeći se ih zagrevao. Sam Bog me je spasao", ispričao je za ruske medije Pičugin.

Njih trojica su čamcem pošli na pecanje 9. avgusta, ali se motor ubrzo pokvario. Nisu mogli da ga poprave, a onda su počeli i talsai koji su ih odneli na otvoreno more.

Imali su nešto zaliha hrabe i vode, ali početkom septembra preminuo je njegov nećak Ilja, od gladi, a nedugo potom, krajem istog meseca, umro je i brat Sergej.

Mihail je vezao sebe za čamac kako ne bi upala u more. Jeo je, kako je naveo, ostatke graška i sakupljao kišnicu. Srećom, imao je reflektore koji su radili i postvaio ih je po čamcu, zahvaljujući čemu su ga i primetili i spasili, objavio je Telegram kanal "112".

Kako su kasnije rekli, pomislili su da je u pitanju bova za pecanje, ali kad su se približili primetili su čoveka kako maše rukama. 

Zamenica predsednika Magadanske vlade Tatjana Savčenko obećala je da će vlasti platiti za njegovu kartu kuči i pomoći njegovim rođacima. Prema njenim rečima, njegovo stanje je sada zadovoljavajuće.

Kapetan ruske fregate "Palada" Nikolaj Zorčenko objasnio je za RIA Novosti da je toliko vremena bilo potrebno da se nađe čamac jer je bila smanjena ribolovna aktivnost u ovoj oblasti.

O njegovom slučaju izvestili su i svetski mediji, pa je BBC javio da je Mihail Pičugin (45) pronađen je umotan u ćebad i prsluk za spasavanje u minijaturnom čamcu za koji je vezao narandžastu zastavicu u očajničkom pokušaju da privuče pažnju, a sa njim u čamcu su ležala i dva beživotna tela, za koje se ispostavilo da pripadaju njegovom starijem bratu (49) i 15-godišnjem nećaku.

Oni su 9. avgusta krenuli ka okrugu Ohla u oblasti Sahalin kroz Sahalinski zaliv kada je kontakt sa njima izgubljen, navedeno je u saopštenju Dalekoistočnog transportnog tužilaštva. Navodno su krenuli da gledaju kitove kada im se pokvario motor na čamcu. 

Ministarstvo za vanredne situacije Habarske teritorije izvestilo je 18. avgusta da su spasioci poslali četiri aviona u potragu za ljudima, a do tada je već ispitano 55.000 kvadratnih kilometara mora i 2.000 kilometara obale.

Čamac je pronađen tek 14. oktobra, u blizini sela Ust-Hajruzovo, na teritoriji Kamčatke, a spasili su ga ribari na ruskom ribarskom brodu poetičnog imena "Anđeo".

Kako je saopštilo tužilaštvo, preživeli muškarac je u stanju šoka i pružena mu je lekarska pomoć, a prema njegovim rečima, motor čamca se pokvario i krenuo da ih vuče dalje ka moru. Tačne okolnosti i vreme smrti druge dve osobe nije poznato.

Pičugin je izgubio 50 kilograma, što je oko pola njegove kilaže, a, prema navodima "Kamchatka_life.ru", uspeo je da sačuva tela svojih rođaka.

Prema pisanju medija, Mihail Pičugin se privatno bavi pecanjem, pa se pretpostavlja da mu je prethodno iskustvo na moru delimično pomoglo da preživi.

"Kada su rekli da je živ, pomislila sam kako smo čekali na čudo koje se na kraju ostvarilo", rekla je Ekatarina Pičugina, njegova bivša žena, za KP-Irkutsk.

Lokalni eksperti su zapanjeni zbog toga što je on preživeo 67 dana u čamcu u ekstremnim uslovima.

Borac za zaštitu životne sredine Dmitri Lisicin rekao je kako su se ovde desila dva čuda, a preneo je "DailyMail".

"Prvo je to da se tako mali čamac bez kontrole nije bio uhvaćen u oluju nakon dva meseca plovidbe. Ne mogu da razumem kako je to moguće, a drugo je to da je neko preživeo. Veoma je tužno što su dve osobe izgubile život, ali činjenica da je treća osoba izdržala ledeno, olujno more je prosto neshvatljiva. To je pravo čudo", rekao je on.

Ipak, nakon što se oporavi, Mihail bi mogao da završi u zatvoru do sedam godina, uprkos njegovom čudesnom preživljavanju. Rusko saobraćajno tužilaštvo je pokrenulo istragu o potencijalnom kršenja zakona o pomorskoj bezbednosti, jer njegov čamac po zakonu ne bi smeo da odlazi toliko daleko od obale.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: