Aktuelno 3

16.10.2024.

12:54

Čekao ga je svet, kobni trenutak ugasio sjaj: 17 godina bez Tošeta Proeskog VIDEO

Danas se navršava tačno 17 godina otkako je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, poginuo tada mlad i veoma perspektivan i popularan pevač Toše Proeski.

Autor: Marija Mitić

Marija Mitić
Čekao ga je svet, kobni trenutak ugasio sjaj: 17 godina bez Tošeta Proeskog VIDEO
Profimedia/Ulrich Perrey

Podeli:

Makedonski pevač napustio nas je pre tačno 17 godina, ali njegove pesme još uvek žive, i izgleda da će još dugo trajati, kao i sećanje na njega kroz njih. Imao je samo 26 godina a već je punio najveće koncertne hale širom bivše Jugoslavije. Svi su ga voleli i pretendovao je da postane najveća pop zvezda Balkana, međutim, taj kobni dan prekinuo je sve...

Pevač se tog 16. oktobra uputio u Hrvatsku zbog poslovnih obaveza, a u trenutku nesreće spavao je na mestu suvozača. Kada je vozilo u kom je Proeski bio udarilo u kamion u njemu su se pored njega nalazili i vozač Georgij Georgijevski, kao i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Vozač je imao teže telesne povrede, menadžerka lakše, a veruje se da je Toše preminuo na licu mesta od siline udarca.

Toše je odmalena pokazivao neverovatan muzički talenat, a svoj prvi album izdao je 1999. godine, a iako je već sa njim zabeležio uspeh, na narednom našli su se hitovi Tajno moja i Vo kosi da ti spijam sa kojima je postao popularan u celom regionu. Pesme je uglavnom pevao na srpskom jeziku, mada ima i onih koje je snimio na makedonskom, a snimio je i album sa izvornim narodnim makedonskim pesmama.

Usledile su pesme Ako me pogledaš u oči, Soba za tugu, Kažem Lejdi, Čija si, Rane na usnama, Ko ti to grize obraze, Lagala nas mala, duet sa Tonijem Cetinskim, Poljsko cveće, Igra bez granica, Srce nije kamen, Volim osmeh tvoj, Veži me za sebe, Bože, brani je od zla i mnoge druge, a skoro svaka je bila i ostala hit...

Posthumno je objavljen i Tošetov prvi album na engleskom jeziku "The hardest thing", kao i pesme Još uvek sanjam da smo zajedno i Kažu da vreme leči sve, koja je objavljena u januaru ove godine.

Toše je učestvovao na brojnim festivalima i osvajao je brojne nagrade i priznanja. Kao da je nešto predosetio, u svom poslednjem televizijskom gostovanju, priznao je da mu je popularnost postala naporna.

"Želim, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u bubanj i gotovo. Nema vraćanja nazad. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakovanja... Svega mi je "do ovde". Ne mogu da budem sam, ne mogu sam da odem na kafu i u prodavnicu. Ne mogu, a želim. Pre desetak dana sam šetao ispred izloga i tada sam shvatio da 6-7 godina nisam izašao tek tako, prošetao gradom i rekao sebi – ovo mi se dopada, ući ću da kupim. To mi se nije desilo u poslednjih sedam godina. Misliš da to ne želim? Želim, baš kao i svi normalni ljudi", rekao je Toše Proeski u emisiji Vrteleška, a ove njegove reči mnogi su protumačili kao neko predskazanje i oproštaj.

Njegovi roditelji nisu se u meidjima oglašavali nakon njegove pogibije,a Tošetov otac Nikola je pre par godina samo kratko rekao:

"Šta da kažemo... Svake godine je tuga sve jača. Dani idu, a našeg sina više nema. Ostala nam je samo uspomena, sećanje na divno dete koje nas je zauvek napustilo. Neki kažu sudbina, a za nas utehe nema", rekao je Nikola koji je preminuo u maju ove godine.

Dan nakon smrti Tošeta Proeskog u Makedoniji je proglašen Dan žalosti, a pevač je sahranjen u rodnom Kruševu. Čitava zemlja ali i region tog dana plakali su za njim...

Profimedia

Toše je pre tri godine dobio i grobnicu, a spomenik Proeskom je izgrađen krajem 2021. godine u njegovom rodnom Kruševu. Vlada Republike Severne Makedonije obezbedila je, kako navode makedonski mediji, 160.000 evra za ovaj veoma vredan i značajan projekat.

Spomen-kuća Tošetu proeskom je otvorena 25. aprila 2011. godine. Projekat je državna investicija, a iste godine ova zgrada je proglašena za najbolje arhitektonsko delo na međunarodnom festivalu arhitekture u Barseloni. Idejno rešenje je delo arhitekata Dejana Sekulovskog i Dejana Spasenovskog, u saradnji sa Ilijom Bojinovskim iz Syndicate Studija.

Antonio Ahel/ATAImages

"Simbolika oblika i boja - oblik krsta i bela boja - hvata čistotu Tošetove duše i pojave. Najsvetlija crvena nijansa simbolizuje njegovu mladost", objašnjava Gažoska.

Muzički i životni moto Proeskog "Ве сакам сите" (Volim vas sve) ispisan je na 103 jezika na mermernim zidovima koji spajaju dva nivoa spomen-kuće. U sredini muzeja uzdižu se stakleni paneli na kojima su stihovi iz njegovih refrena ispisani na više jezika. U gornjem delu ispred izlaza nalazi se izvajani reljef sa njegovim likom, što je rad umetnika Daniela Koceva Pazamata.

Možda vas zanima

U četiri otvorene i 24 zatvorene muzejske vitrine izloženo je 363 eksponata. Ovde možete videti sve Tošetove nagrade, priznanja i dokumenta, odeću koju je nosio na koncertima, motocikl i bicikl koje je posedovao, kao i laptop koji je pronađen u džipu na mestu nesreće. Posetiocima su posebno privlačne dve voštane figure. Sav muzejski materijal je originalan i sada je u vlasništvu njegove porodice.

"Svaki predmet ima svoju posebnu emotivnu vrednost za svakog posetioca", odgovara Gažoska na pitanje koji je najvredniji eksponat u muzeju. Ona kaže da su za njegove drugove iz razreda najvredniji almanasi iz srednje škole, za muzičare iz njegovog benda instrumenti na kojima su svirali, a za drugare sa kojima je igrao odbojku najvrednija je lopta sa poslednje rekreativne utakmice u Kruševu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: