Aktuelno 0

15.10.2024.

11:59

Prva menstruacija – sve što je bitno znati

U životu svake devojčice dođe trenutak koji biološki označava kraj detinjstva – prva menstruacija.

Izvor: B92.net

Prva menstruacija – sve što je bitno znati
WindNight/ Shutterstock

Podeli:

Pored fiziološke važnosti menarhe, kako se stručno naziva prva menstruacija, ona nosi i psihološki pečat koji na svaku devojčicu ostavlja poseban trag.

To je mešavina osećanja, s jedne strane ponosa što nastupa novo doba, a s druge podsvesna setna spoznaja da se stvari nepovratno menjaju. Pored toga, tu je i izvestan strah od krvarenja i bola.

Kada se može očekivati prva menstruacija?

Prva menstruacija se obično javlja oko dvanaeste godine života, mada se može desiti i godinu ranije ili 3-4 godine kasnije. Dolazak prve menstruacije zavisi od mnogo faktora.

Njena pojava zavisi od telesne težine koja treba da bude veća od 48 kg. Inače za normalan menstrualni ciklus kod žena u reproduktivnom periodu veoma je bitna količina masti u organizmu.

Žene se po njoj i razlikuju od muškaraca, i preterana mršavost može izazvati poremećaj hormona kao i izostanak ciklusa. 

Isto tako, preterana konzumacija nezdrave hrane može dovesti do dečje gojaznosti i preuranjene menstruacije. 

Vreme menarhe, pored indeksa telesne mase, zavisi i od geografskog porekla, uzrasta majke u doba prve menstruacije pa čak i veličine porodice.

Prva menstruacija (menarha) označava početak reproduktivnog života.

Po kojim simtomima znamo da dolazi prva menstruacija

Neretko se može desiti da simptomi prve menstruacije potpuno izostanu. Ipak, sledeći simptomi su pokazatelj da stiže prva menstruacija.

Oni se ispoljavaju u vidu bolova u donjem delu stomaka, leđa i osetljivosti u grudima. Dešava se da je devojčica nervoznija, a pored nervoze, dešava se i da devojčice imaju poremećaj varenja, mučninu, dijareju, kao i blagu vrtoglavicu i glavobolju.Pored toga, može se desiti da dođe i do povećanja telesne težine i izbijanja bubuljica na koži.

Kada stigne prva menstruacija, čak i kada je devojčica dobro pripremljena i obaveštena, može dolazak iste da doživi emotivno i uplašeno. Upravo je tada važno da u tom trenutku ima podršku i razumevanje.

Ono što je bitno upamtiti je da se simptomi mogu razlikovati kod devojčica i ne moraju se pojavljivati svi istovremeno. Ako postoji neuobičajeno ili izraženo krvarenje ili bol, preporučuje se konsultacija sa lekarom.

Kako izgleda prva menstruacija i koliko može da traje?

Sasvim je normalno da tokom prve dve godine od pojave menstruacije budu neredovne, ali period između krvarenja ne treba da bude kraći od 21 dan i menstruacija ne bi trebalo da traje duže od sedam dana.

U slučaju da traje duže od sedam dana, potrebno je konsultovati ginekologa. Nakon treće godine, menstruacije bi trebalo da se unormale i da ih bude 12-13 godišnje.

Idealna menstruacija dolazi na 28 dana, mada se i 26-32 dana smatra potpuno normalnim.

Menstruaciju može da prati blag do umeren bol u donjem delu stomaka, bol i napetost u grudima, PMS, promena raspoloženja, glavobolja.

Hormoni rade svoje i ciklus postepeno uključuje i ovulaciju, pa se i tokom ovog perioda, sredinom ciklusa, može osetiti blagi bol u donjem delu stomaka.

Koja boja menstruacije je normalna i da li treba brinuti ako je boja drugačija?

U toku menstruacije, telo izbacuje tkivo i krv iz materice kroz grlić u vaginu. Menstrualna krv se može razlikovati u boji, može varirati od roze i svetlo crvene do bordo, tamno baon, pa čak i crne, u zavisnosti koliko je krv stara, uticaja moguće infekcije ili drugih zdravstenih stanja.

Na primer, krv koja se duže zadržala u materici, i oksidirala, imaće tamniju boju.

Takođe, hormonski poremećaj može uticati na boju i teksturu menstrualne krvi.

Kakve se promene mogu dešavati, šta su ugrušci, na šta se treba obratiti pažnja, koje su moguće infekcije i kada bi bilo poželjno da se javite ginekologu?

Boja menstruacije može biti crna, braon, jarko crvena, roze, narandžasta, siva.

Ukoliko je boja siva, narandžasta, pa i roze, to može biti znak neke infekcije ili drugih zdravstvenih problema, te je potrebno obratiti se ginekologu.

Menstrualna krv može da menja boju i teksturu iz meseca u mesec ili čak tokom jednog ciklusa.

Hormonske promene, kao i ishrana, način života, starost i životna sredina osobe, mogu izazvati varijacije u krvi menstruacije.

Žene i devojke koje imaju neuobičajeno duge ili obilne menstrualne cikluse trebalo bi da odu na pregled kod lekara.

Prva menstruacija – kako se pripremiti i kako održavati higijenu

Priprema za prvu menstruaciju je veoma bitna i može varirati od devojčice do devojčice, kao i od njihovim individualnim potreba i zahteva. 

Ono što je bitno pre nego što stigne prva menstruacija je da se razgovara sa najbližima, mamom, tetkom, sestrom. One mogu biti od velike pomoći da se najbolje dočeka prva menstruacija. 

Pored toga, priprema za prvu menstruaciju podrazumeva i raspitivanje o higijenskim proizvodima. 

Priprema za dolazak prve menstruacije podrazumeva i pripremu za bol, koju ćete sigurno osetiti tokom menstrualnog ciklusa. I za kraj, ali ne i najmanje bitno, budite spremni da uvek sa sobom imate higijenski ulozak ili lek protiv bolova, koji ćete uzeti u dogovoru sa izabranim lekarom. 

Što se održavanja higijene tokom menstruacije tiče, izuzetno je važno da se vodi računa o tome. Ne samo zbog održavanja čistoće i svežine genitalne regije, već je važno i zbog toga što su žene tokom menstruacije podložnije bakterijskim infekcijama zbog promene u pH ravnoteži vulve. 

Ne samo da će se pranjem genitalne regije dvaput na dan osigurati svež miris, već će se  sprečiti i stvaranje infekcija.

Za pranje genitalne regije koristi se mlaka voda. Preporučuje se izbegavanje parfimisanih gelova za tuširanje, pene za kupanje ili sapune koji mogu da isuše nežnu mukoznu membranu unutar vulve i naruše njenu osetljivu pH ravnotežu. 

Korististe se blagi, neparfimisani sapuni ili samo vodu. Regija se pere samo spolja. Pranje unutar vagine nikako nije dobra ideja.

Kako menstrualni ciklus utiče na svakodnevne aktivnosti i raspoloženje?

Promene raspoloženja su normalan deo PMS-a, a uzrokuje ih promena koncentracije hormona u organizmu. Iritabilnost i osetljivost su normalne pojave u to vreme ciklusa, ali ako se jave osećaji duboke tuge, depresije, anksioznosti ili panični napadi – važno je javiti se lekaru.

To mogu biti znakovi predmenstrualnog disforičnog poremećaja, ređeg oblika PMS-a.

Promene raspoloženja utiču i na svakodnevne aktivnosti, poput obavljanja najnormalnijih kućnih aktivnosti.

Ipak, ovakvo raspoloženje je kratkog veka, te odmah nakon što PMS prođe, raspoloženje se vraća na staro.

Kako menstrualni ciklus može uticati na sportske aktivnosti ili vežbanje?

Sve žene, a pogotovo one koje se bave sportom, znaju da tokom “onih dana“ motivacija ponovo opada i svaki trening postaje naporan. Postoji dobar razlog za to: ženski ciklus ima veći uticaj na atletske sposobnosti nego što se mislilo.

Žene tokom svojih plodnih godina, koje su uglavnom između 15 i 50 godina, imaju aktivan menstrualni ciklus.

  • Svakog meseca u telu dolazi do snažnih hormonskih oscilacija. Hormoni izazivaju složene procese koji, na primer, uzrokuju odbacivanje sluznice materice u prvoj fazi ciklusa.

  • Promenjeni nivoi hormona utiču na fizičke performanse i mentalno zdravlje.

  • U tom pogledu, žene se razlikuju od muškaraca, čiji nivoi hormona ostaju isti.

Što znači da ciklus definitivno utiče na atletske performanse. 

Stoga bi najbolje bilo da tokom “onih dana” odmorite od treniranja, ili da barem preskočite prvi i drugi dan menstrualnog ciklusa.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: