Aktuelno 1

14.10.2024.

16:50

Pišu se peticije protiv nastupa repera koji je pretukao Rijanu

Predstojeći koncert Krisa Brauna u Južnoj Africi skrenuo je veliku pažnju na šokantne nivoe nasilja nad ženama u toj zemlji, a aktivisti kažu da se njegovim koncertom šalje pogrešna poruka s obzirom na njegovu istoriju zlostavljanja.

Izvor: Index.hr

Pišu se peticije protiv nastupa repera koji je pretukao Rijanu
Profimedia

Podeli:

Kako piše BBC, dobitnik Gremija je za manje od dva sata uspeo da rasproda ulaznice za FNB stadion u Johanesburgu - najveći stadion u Africi s preko 94.000 mesta. Potražnja je bila tolika da je dodat i drugi termin u decembru.

Uprkos ogromnom interesovanju za njegov koncert, Kris Braun doživeo je oštru reakciju ljudi koji nisu hteli da nastupa zbog svoje nasilne prošlosti.

"Kada sam videla vest da Kris Braun dolazi u Južnoafričku Republiku, bila sam šokirana i duboko razočarana", rekla je Sabina Valter, izvršna direktorka organizacije Women for Change, organizacije koja se zalaže za prava žena i dece u Južnoj Africi.

Pokrenuta je peticija za zabranu nastupa

Pokrenuta je i peticija za zabranu njegovog nastupa, a do sada se potpisalo više od 20 hiljada ljudi.

Možda vas zanima

"Peticija je pokrenuta kako bi se poslala snažna poruka da nećemo tolerisati uzdizanje osoba s istorijom nasilja nad ženama", rekla je Sabrina.

Inače, Južnoafrička Republika ima jednu od najvećih stopa femicida i rodno uslovljenog nasilja u svetu. Silovanje se u ovoj zemlji prijavljuje otprilike svakih 12 minuta, a pretpostavlja se da ih mnogo više ostane nezabeleženo.

"Kada neko poput Krisa Brauna dobije medijsku pažnju u zemlji u kojoj je rodno uslovljeno nasilje na nivou krize, to šalje štetnu poruku - da slava i moć nadmašuju odgovornost", dodala je takođe Sabrina. Za nju je ta situacija "zabrinjavajuća i ukazuje na sistemski neuspeh". Otkrila je da je čak dobila i pretnje zbog svoje kampanje protiv američke zvezde.

"Čini se da su pristalice Krisa Brauna spremne da ga brane po svaku cenu", rekla je i dodala:

"Kritike s kojima se suočavamo zbog naše peticije govore mnogo i zapravo otkrivaju duboku nepovezanost u tome kako mi, kao društvo, gledamo na nasilje nad ženama."

Možda vas zanima

Rijanu je pretukao 2009. godine

Braun je u javnosti poznat po istoriji nasilja nad ženama. Na sebe je navukao gnev svetske javnosti kad je 2009. godine pretukao tadašnju devojku Rijanu noć pred dodelu Gremija. Braun je ispričao da su se stvari zakomplikovale kada je Rijani priznao vezu s drugom devojkom, za koju je ranije tvrdio da nikad s njom nije bio. Usledile su prepirke i fizički sukobi.

Reper tvrdi da ga je pevačica manijakalno udarala i vređala, sve dok nije izgubio kontrolu i udario je šakom. Rasekao joj je usnu, a ona mu je navodno pljunula krv u lice, što ga je dodatno razjarilo.

U junu 2021. godine opet je bio pod istragom policije jer ga je jedna žena optužila da ju je udario. Identitet žrtve nije bio poznat javnosti. Kris je potom 2022. godine završio na sudu zbog optužbi za silovanje. Neimenovana žena tužila je R&B pevača za 20 miliona dolara jer ju je navodno drogirao i silovao na jahti usidrenoj na imanju u Majamiju u vlasništvu nedavno uhapšenog repera Didija.

U julu ove godine suočio se i s tužbom koju su podnela četiri posetioca njegovog koncerta. Oni tvrde da ih je pevač brutalno i teško pretukao nakon nastupa i od njega traže 50 miliona dolara odštete.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: