Aktuelno 4

13.10.2024.

21:34

Papa Franja sa LGBT aktivistima u Vatikanu razgovarao o rodnoj afirmaciji

Papa Franja se tokom vikenda sastao sa članovima LGBT zajednice u Vatikanu, gde su ga aktivisti pozvali da poništi crkvenu zabranu o afirmaciji transrodnih osoba.

Izvor: Tanjug

Papa Franja sa LGBT aktivistima u Vatikanu razgovarao o rodnoj afirmaciji
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Podeli:

Na 80-minutnom sastanku, održanom privatno u pansionu u kojem živi papa, učestvovali su katolička monahinja koja radi sa LGBT osobama, član transrodne zajednice i američki doktor koji pomaže u vođenju klinike koja pruža hormonsku negu koja "afirmiše rod za odrasle".

''Zaista sam želeo da podelim sa papom Franjom radost što sam transrodan katolik“, rekao je Rojtersu Majkl Senet, koji je učestvovao na sastanku.

Senet, transrodni muškarac iz Bostona, rekao je da je papi iskazao ''radost koju dobija od terapije zamene hormona i operacija koje je imao zbog kojih se oseća prijatno u svom telu".

Kako se navodi, ovaj susret nije bio naveden na zvaničnom dnevnom redu Vatikana o papinim sastancima za subotu. Sastanak sa desetak LGBT aktivista održan je šest meseci nakon što je Vatikanska doktrinarna kancelarija brinula o rodnoj afirmaciji, rekavši da predstavlja "rizik da ugrozi jedinstveno dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća".

LGBT grupe oštro su kritikovale vatikanski dokument i rekli da doktrinarna kancelarija nije tražila informacije od transrodnih osoba o njihovim iskustvima pre nego što je odbacila brigu koja afirmiše rod.

''Izrazili smo da je, pošto crkva donosi politiku u ovoj oblasti, veoma važno razgovarati sa transrodnim osobama“, rekla je Sintija Herik, endokrinolog na klinici u Sent Luisu, u državi Mizuri, koja je prisustvovala sastanku sa papom Franjom.

''Papa je bio veoma prijemčiv. Slušao je veoma saosećajno. Takođe je rekao da uvek želi da se fokusira na osobu, dobrobit osobe'', rekla je Herik.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: