Aktuelno 4

14.10.2024.

8:00

Amerikanac uporedio život u Beogradu i Njujorku: "Moraš da platiš" VIDEO

Aleks, Amerikanac koji u Srbiji živi već pet godina, podelio je svoje utiske o našoj zemlji i životu u njoj.

Izvor: B92.net

Amerikanac uporedio život u Beogradu i Njujorku: "Moraš da platiš" VIDEO
Shutterstock/frantic00

Podeli:

Aleks je oženjen Srpkinjom i sa njom ima troje dece, a upoznali su se u Njujorku. Ipak, odlučili su da svoj život nastave ovde.

Nakon pet godina, Aleks se osvrće na sve i otvoreno priča o tome kako je doživeo Beograd i Srbiju, ali i srpski mentalitet.

Između ostalog on je uporedio život u Beogradu i život u Njujorku.

"Velika je razlika. Zavisi od toga šta želiš u životu. Po mom mišljenju nema boljeg mesta za životne prilike od Njujorka. Voziš se podzemnom železnicom sa beskućnikom koji se verovatno ukakio sa tvoje desne strane, a sa leve strane imaš izvršnog direktora milionera koji predvodi veliki biznis. Svi su tu. Što se tiče prilika, nema takvog mesta. Ako si došao samo da bi se družio, ne mislim da ćeš naći neku radost. Bolje idi u Los Anđeles, zbog plaža, ima više tog načina života", kaže Aleks, pa nastavlja.

"U Beogradu može biti prilika, ali moraš sam da ih kreiraš. Dok u Njujorku samo naletiš na njih. Ja sam savršen primer toga. U baru u kome sam radio u Njujorku upoznao sam svoju ženu, bila je konobarica tamo, a momak koji je izmislio jedan proizvod i sa kojim i dalje radim, bio je redovna mušterija u mom baru. To je Njujork. To je jako kul stvar i zato cenim Njujork, volim da se vraćam tamo. Ali ako ne živiš u Njujorku i odeš tamo, ume da bude previše po pitanju broja ljudi koji nemaju vremena da proćaskaju. Ne doprinose toliko društvu, više su pojedinci koji pokušavaju da napreduju", nastavio je Aleks priču o svojim zapažanjima.

Takođe, osvrnuo se i na najveću razlike između srpske i američke svakodnevice.

"Životni tempo. Znam da to svi kažu, ali to je zaista istina. Znam da je kliše, ali je tempo života stvarno drugačiji. U Americi si uslovljen da budeš produktivan i da radiš. Imaš stvari koje moraš da platiš. Uvek je potrebna potreba za 'više' i za tim da treba da guraš dalje. Ovde je manje tako i cenim to, jer mi dopušta da usporim i budem prisutan. Otkrio sam da je ovde važno biti prisutan. Budim se svakog dana, mogu da dišem, na svojoj sam terasi, pijem kafu... Jako je lepo. Ali kada je u pitanju produktivnost i završavanje obaveza... Renovirali smo dvorište, renovirali smo stan i teško je naći pouzdane ljude koji će doći i uraditi posao i ljude koji će ostati pri tom poslu. Nemojte me pogrešno shvatiti, mogu se naći, ali moje iskustvo je da je lakše je naći ne toliko pouzdane radnike nego prave, pouzdane radnike... I to je nešto sa čim sam se mučio, teško je što se tiče produktivnosti, ali to je balans sa svim drugim", istakao je on.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: