Aktuelno 2

12.10.2024.

21:56

Influenserka zapanjila stručnjake svojim osveživačem vagine: "Zahvalite mi kasnije" VIDEO

Najnoviji trend društvenih medija lansiran od jedne influenserke, a koji žene podstiče da bornom kiselinom osvežavaju vaginu, zabrinuo je stručnu javnost.

Izvor: B92.net/dnevnik.hr

Influenserka zapanjila stručnjake svojim osveživačem vagine: "Zahvalite mi kasnije" VIDEO
Shutterstock/Pixel-Shot

Podeli:

Promovisan od strane američke TikTok influenserke Alison Holer, navedeni trend je izazvao uzbunu zbog potencijalnih rizika.

Holer (28) tvrdi da će ubacivanje jedne tablete eliminisati vaginalni miris i "učiniti da miriše poput planinskog vazduha".
 

@allisonhoeller Feminine hygiene tips to smell and taste good down there! Ill never shut up about boric acid 10/10 ❤️‍🔥 #femininehygiene #hygienetips #hygieneproducts #femininecare ♬ original sound - Allison Hoeller

Njeni video snimci, koji su skupili milione pregleda, izazivaju nelagodu među medicinskim stručnjacima. U jednom od svojih postova, Holer kaže:

"To je rutina kako biste bili sigurni da dobro mirišete i da ste dobrog ukusa... Uzećete jedan od ovih, staviti ga dole 24 do 48 sati pre sastanka. Imaćete, doslovce, miris svežine".

Potom je dodala:

"Sledećeg dana neće biti apsolutno nikakvog mirisa... Ovo sra**e radi. Zahvalite mi kasnije".

Ali, lekari upozoravaju da takve tvrdnje nemaju oslonac u nauci. Borna kiselina, koja se obično koristi kao insekticid, takođe se nalazi u malim dozama u određenim lekovima, koji se koriste za lečenje rezistentnih vaginalnih infekcija. Ipak, korišćenje dodataka bez recepta na ovaj način može da šteti.

Vagina nije buket ruža pa ne može tako ni mirisati

Britanska lekarka opšte prakse dr Filipa Kej upozorila je na to.

"Borna kiselina je adstringent... isušuje tkivo i potencijalno oštećuje ćelije... To može da uzrokuje iritacije. koje mogu čak da povećaju rizik od dobijanja nekih polno prenosivih bolesti", rekla je za Daily Mail.

Objasnila je da je vaginalni mikrobiom vitalan za zdravlje, a korišćenje borne kiseline bez kontrole može uništiti i štetne i korisne bakterije.

"Vaša vagina ne miriše kao buket ruža, jer nije buket ruža", slikovito je pojasnila dr Kej.

Objasnila je i da se borna kiselina može propisati u specifičnim slučajevima otpornih sornih infekcija (kandida) ali je upozorila na njenu opštu upotrebu.

"Ako primetite da vaša vagina miriše drugačije od vašeg uobičajenog mirisa, to je znak da se nešto događa i da morate otići na pregled", poručila je.

Farmaceutkinja iz "King's Collegea" u Londonu, prof Peni Vard, takođe je izrazila zabrinutost.

"Nije prikladno koristiti bornu kiselinu kao 'vaginalno osveženje'...One su priznati tretman za neke rekurentne vaginalne infekcije, ali treba ih propisati", pojasnila je i ona za Daily Mail.

Upozorila je na samolečenje, posebno ako se borna kiselina kupuje na internetu, jer kapsule mogu da liče na oralne lekove i predstavljaju rizik od slučajnog gutanja.

Varijacije u vaginalnom iscetku su normalne i na njih utiču hormoni. Na 24 sata proizvede se između jednog i četiri mililitra tečnosti, čime se osigurava prirodno podmazivanje i održava zdrav mikrobiom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: