Aktuelno 1

12.10.2024.

15:50

Penzionerka zbog ljubavi na Fejsbuku ostala bez 28.000 evra

Policija je izvestila o neshvatljivoj lakovernosti 74-godišnje penzionerke, koja je godinu dana, na više računa u inostranstvu uplaćivala novac muškarcu, koji joj je rekao da je zaposlen u UN.

Izvor: b92.net/Slobodna Dalmacija

Penzionerka zbog ljubavi na Fejsbuku ostala bez 28.000 evra
Shuterstock/shurkin_son

Podeli:

"Žena (74) iz Bjelovara je u septembru prošle godine preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom.

Muškarac joj je rekao da je zaposlen u Ujedinjenim nacijama, da je trenutno u mirovnoj misiji u Avganistanu i da je zbog ratnih okolnosti ostao bez novca.

Kako bi mu pomogla, ona je na razne bankovne račune u inostranstvu uplatila više hiljada evra, da bi je potom putem mobilne aplikacije kontaktirala osoba, koja joj je ponudila pomoć da vrati sav svoj novac, ali uz dodatnu novčanu naknadu, pa je i na račun te osobe uplatila značajan novčani iznos.

Potom joj se javio i hirurg iz Turske, koji joj je, takođe, ponudio pomoć oko vraćanja novca i spojio je, navodno s FBI agencijom. Uskoro nakon toga putem mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom "FBI Worldwide".

Obaveštena je da je zato što im je pomogla da uhvate prevaranta dobila nagradu od 25.000 dolara i da će joj sav novac, koji je do tad uplatila, biti vraćen.

Samo treba da ga preuzme na aerodromu u Zagrebu, ali novac je pod šifrom u metalnoj kutiji, a pre preuzimanja treba da uplati određenu sumu.

To je ona i učinila, i to u više navrata. Kada je nakon provera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem, shvatila je da je prevarena za ukupno 28.000 evra, koje je uplatila na račune nepoznatih osoba u inostranstvu.

Reč je, kako je navela PU Bjelovara, o još jednom primeru romantične prevare.

"Upravo na tim primerima upozoravamo, posebno osobe starije životne dobi, koji su, nažalost, najčešće mete ovakvih prevara, da ne nasedaju na ovakve modalitete prevara", saopštili su iz bjelovarske policije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: