Aktuelno 0

11.10.2024.

16:38

Borba zveri na srpskoj planini: Divlje svinje rasterale čopor krvoločnih vukova VIDEO

Surova, ali prelepa planina Jadovnik kod Prijepolja još uvek je oaza netaknute prirode. Zaljubljenici u ovu planinsku lepoticu oformili su i hranilište Kašan koji je pravi spas za beloglave supove, ali i za ostalu divljač.

Izvor: RINA

Borba zveri na srpskoj planini: Divlje svinje rasterale čopor krvoločnih vukova VIDEO
RINA/Udruženja gradjana "Jadovnik"

Podeli:

Upravo na ovom hranilištu nedavno je zabeležen fascinantan susret divljih svinja i vukova.

"Na snimku se vidi čopor gladnih vukova koji vrebaju divlje svinje, ali ni ove životinje koje su poznate po svojoj hrabrosti nisu lako ustapale. Ovakve borbe za hranu u divljini nisu retkost. Iako važe za kraljeve šume, ovaj put su nadmetanju opasni vukovi ipak ustupili pred divljim svinjama. Ipak, na snimcima smo mogli da vidimo da kada se medvedi pojave, tada svi beže pa čak i ove divlje svinje", kaže za RINU Vjekoslav Joksimović iz UG Jadovnik.

Izvor: RINA/Udruženja gradjana "Jadovnik"

Inače, ovo prijepoljsko uduženje građana "Jadovnik, oaza netaknute prirode", već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području.

Formiranjem hranilišta Kašan doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova prirodna reciklaža odvoženjem na hranilište Кašan.

"Za duže od deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najvećaje nagrada za sve nas", izjavio je za RINU Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: