Aktuelno 31

11.10.2024.

10:41

Pravoslavni i katolički Božić i Uskrs istog dana? ANKETA

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i Papa Franja saglasili su se da bi katolička i pravoslavna crkva trebalo da slave Uskrs istog datuma ubuduće, što je izazvalo niz reakcija i polemika u društvu, što je otvorilo i pitanje poštovanja kalendara.

Izvor: B92.net

Pravoslavni i katolički Božić i Uskrs istog dana? ANKETA
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Naime, Srpska pravoslavna crkva, i dalje poštuje julijanski kalendar, iako je pre čitavog veka prihvaćen kalendar Milutina Milankovića, koji se vrlo malo razlikuje od onog gregorijanskog, koji koristi država. Razlika između dva kalendara je 13 dana, ali bi i to moglo da se promeni. Mimoilaženje nastaje jer država koristi greogrijanski kalendar, te se i praznici koji su uvek istog datuma, kao Božić, proslavljaju u različito vreme.

Najveći broj komenara na tekst o zajedničkom obeležavanju Uskrsa ticao se upravo razlike u kalendarima, kao i pitanju o prihvatanju kalendara velikog srpskog naučnika, što bi značilo i proslavu Božića istog dana.

"Srpska crkva ne razmišlja o kalendaru, iako ga je načelno usvojila 1923. godine. Milankovićev se dobrim delom poklapa sa gregorijanskim kalendarom, problem je što će 2.100. godine doći do toga da će biti 14 dana razlike umesto sadašnjih 13, dok bi po Milankovićevom kalendaru ta razlika nastupila tek 2.800. godine", kazao je za B92.net verski analitičar Draško Đenović.

On ističe da "SPC jeste prihvatila ovaj kalendar, ali nije ga sprovela i izgleda se za sada o tome ni ne razmišlja".

Đenović je rekao i da je posebno čudna situacija pri protestantskim crkvama u Srbiji, jer one u sredinama sa srpskim većinskim stanovništvom obeležavaju praznike kao srpska crkva, a gde su vernici Mađari, Slovaci, obeležavaju kada i katolička crkva.

Na kraju, on dodaje da se "Isus se rodio jednom i vaskrsao jednom".

Podsetimo, vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da odvojeno proslavljanje Uskrsa kod pravoslavaca i katolika predstavlja "skandal". U skladu s tim, Papa Franja izjavio je da "Uskrs pripada Hristu, a ne našim ljudskim kalendarima". Zato mediji prenose da je cilj da zajednička proslava Uskrsa postane trajna praksa, a ne samo za 2025. godinu, kada će se ionako kalendarski poklopiti proslava Uskrsa.

Šta vi mislite, da li bi svi hrišćani trebalo da obeležavaju praznik istog dana?

loader

Podeli:

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: