Aktuelno 0

11.10.2024.

8:13

Misterija terorističkog napada na JAT 367: Šveđani otkrili ko su Hrvati

U toj nesreći 27 osoba je izgubilo život, preživela je samo stjuardesa Vesna Vulović, koja je pala s visine od otprilike 10.000 metara i postala svetska senzacija.

Izvor: b92.net/Večernji.hr

Misterija terorističkog napada na JAT 367: Šveđani otkrili ko su Hrvati
Shutterstock/Denis Belitsky

Podeli:

Nove informacije o misteriji nerešenog terorističkog napada, koji se dogodio u Evropi još 1972. objašnjene su u dokumentarcu u kojem je učestovao i švedsko-hrvatski reporter Tonči Percan, a na kojem su radili novinari TV4 Sweden.

Reč je o incidentu na letu JAT 367 iz Stokholma za Beograd, kada je avion iznenada eksplodirao u vazduhu iznad bivše Čehoslovačke.

U toj nesreći 27 osoba je izgubilo život, a cela priča postala je svetska vest jer je među unesrećenima jedna osoba i preživela - stjuardesa Vesna Vulović, koja je pala s visine od otprilike 10.000 metara.

Dodatno, novinama je tada stigao i anonimni poziv u kojima je Hrvatski nacionalistički pokret Ustaša preuzeo odgovornost za napad, ali policija i istražitelji nikada nisu uspeli da utvrde ko je zapravo odgovoran. 

Celu istragu nakon više od 50 godina, preuzeo je upravo Percan, koji u saradnji s novinarima švedske TV 4 sastavlja mozaik od informacija iz arhiva, a koje su pokazale kako je grupa ljudi iz ustaški povezanih organizacija Otpor i HRB (Hrvatsko revolucionarno bratstvo) navodno održale sastanak neposredno pre eksplozije. 

Kako se navodi, u arhivi jugoslavenske službe sigurnosti novinari otkrivaju dotad tajne dosjee koji potvrđuju vezu Otpora i HRB-a. Iste ljude optužuju i za bombardovanje JAT-a 367.

Prema dosijeima, akcijom je rukovodio načelnik HRB-a Josip Senić. Oni takođe, pokazuju da su švedski saradnici bili odgovorni za prikupljanje sredstava na putovanju u Australiju, rukovanje eksplozivom, izradu bombe i druge praktične aranžmane. Podaci su vrlo detaljni i zasnivaju se na obaveštajnim podacima velikog broja različitih agenata, dokumentiranih u zasebnim datotekama u arhivi.

Ubrzo nakon napada nekoliko saradnika bilo je ubijeno ili umrlo, a trojica još su i danas živi i dali su intervju za švedski TV4.

Dok su potvrdili kako je održan sastanak između Otpora i HRB-a sa Senićem, kao i odlazak jednog njihovog člana u Australiju, dvojica muškarca su negirali umešanost, dok treći tvrdi da se ne seća. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: