Aktuelno 2

10.10.2024.

16:18

Neverovatna pojava u Sahari: Ovako nešto nije viđeno decenijama FOTO/VIDEO

Jedno od najsušnijih mesta u Zapadnoj Sahari pogodile su padavine koje su, prema navodima Marokanske vlade, premašile godišnje proseke i pustinju pretvorile u plavu lagunu.

Izvor: b92.net/Daily mail

Neverovatna pojava u Sahari: Ovako nešto nije viđeno decenijama FOTO/VIDEO
Shuterstock/TAGHLAOUIFOTOS

Podeli:

Najjači pljusak u poslednjih 50 godina, koji je pogodio Saharu, pretvorio je pustinju u plavu lagunu.

Kako se može videti na snimcima i fotografijama koje su preplavile društvene mreže, u jugoistočnom Maroku ima više vode nego decenijama unazad.
 

Ovo mesto u Zapadnoj Sahari je jedno od najsušnijih i retko kada pada kiša, a sada je Marokanska vlada saopštila da su dva dana padavina u septembru premašila godišnje proseke u nekoliko oblasti koje vide manje od 250 milimetara godišnje, uključujući Tatu, jednu od najteže pogođenih oblasti.

Iz Maroka i stižu fotografije snnimljene posle najvećeg pljuska u poslednjih nekoliko godina.
 

Pljusak je izazvao poplave, a vodom se napunilo i jezero koje je preušilo pre pola veka, preneo je "Dejli mejl" (Daily mail).

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom periodu", rekao je Husein Juabeb iz Marokanske generalne direkcije za meteorologiju.

Pesak nije mogao da primi velike količine padavina, pa je kiša ostavila plave lagune vode među palmama i dinama Sahare.

U Tagounitu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabeleženo je više od 100 milimetara kiše u periodu od 24 sata. Sateliti NASA prikazali su vodu koja se uliva u poznato jezero Irikui, između Zagore i Tate, koje je presušilo pre 50 godina.

U pustinjskim zajednicama koje često posećuju turisti, vozila sa pogonom na četiri točka probijala su se kroz bare, dok su lokalni žitelji posmatrali prizor čudeći se, jer kiša je pala posle šest godina.

Ove kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promeniti tok vremena u regionu u mesecima i godinama koje dolaze, jer vazduh zadržava više vlage, izazivajući veće isparavanje i privlačeći više oluja.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: