Aktuelno 8

09.10.2024.

11:03

Izložba prljavih gaća zaprepastila Novosađane VIDEO

Deo nove izložbe radova studenata master studija na Departmanu likovnih i primenjenih umetnosti izazvao je šok i negodovanje među Novosađanima.

Izvor: B92.net

Izložba prljavih gaća zaprepastila Novosađane VIDEO
Shutterstock/Geobor

Podeli:

Mnogo negativnih komentara na društvenim mrežama ukazalo je na to da većine ne razume umetnički izraz autora. Komentari govore u prilog tome. 

Naime, sama izložba sastoji se od različitog ženskog donjeg veša koji je bio umazan nečim što bi ukazivalo na menstrualnu krv. Ušravo je to izazvalo lavinu negativnih komentara. 

"Bez izvinjenja. Ovo sada već prelazi sve granice. Neki kriterijumi moraju da postoje, pa bila to čak i umetnička sloboda stvaralaštva", "Umetnost. Mi da gledamo prljave gaće", "Svašta jedna galerija sebi dozvoli", "Malo je, ono.. što bi moje dete reklo "Bljaka, puuu", "Odvratno. Kome je ovo interesantno ili smešno onda ima neki problem", samo su neki od komentara.

Ipak, bilo je i onih koji podržavaju ovakav vid izražavanja umetničke slobode.

"Meni nije uopšte strašno, nego treba pokazati i ovo - kako izgleda kada neko nema novca za uloške ili je iz nekih drugih razloga sprečen da se sredi za vreme normalnog mesečnog ciklusa", "Top instalacija, vreme je da se prestanemo sramiti onog najprirodnije".

Izložba radova "Masteri" studenata Departmana likovnih i primenjenih umetnosti svečano je otvorena juče u Galeriji Akademije umetnosti.

Jedna od auorki instalacije "Je l’ probilo?", Jana Panajotović, na svom Instagram profilu ukratko je objasnila sve o pomenutoj instalaciji.

"Ova instalacija kroz tri povezana rada kritički osvetljava problem menstrualnog siromaštva i šireg društvenog odnosa prema menstrualnom ciklusu. Na zidu vidimo 80 pari donjeg veša, simbolizujući prosek menstrualnih ciklusa kroz jednu godinu, po umetnici, budući da su dve autorke uključene u rad. Svaki par veša nosi tragove menstrualne krvi, koja je često tabuizirana, ali ovde jasno vidljiva, ukazujući na realnost s kojom se žene svakodnevno suočavaju", napisala je u samom uvodu a zatim nastavila:

"U prvom planu instalacije nalazi se plastična statua donjeg dela ženskog tela, iz koje ističe crvena tečnost, simbolizujući menstrualnu krv. Tokom trajanja izložbe, 650 ml tečnosti polako ističe iz figure, što odgovara prosečnoj količini krvi koju žena izgubi u toku jedne godine. Ova tečnost povezuje zidni rad sa fizičkom realnošću ženskog tela i menstrucije. Staklena kutija postavlja pitanje dostupnosti menstrualne nege i ističe kako je menstrualno siromaštvo ne samo fizički i psihički problem, već i društveni. Cena menstrualnih proizvoda dodatno komplikuje već ionako težak položaj žena koje žive na ivici siromaštva, a ovaj vizuelni prikaz stavlja fokus na to koliko ovakvi proizvodi postaju simbol privilegije u današnjem društvu".

Jana Panajotović je za kraj zaključila sledeće:

"Instalacija svojim vizualnim jezikom preispituje ne samo stigmu menstruacije već i ekonomski i socijalni teret koji ona nosi za žene u savremenom društvu."

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: