Aktuelno 2

07.10.2024.

8:38

Džef Bezos otkrio jednu jutarnju naviku koja je zaslužna za njegov uspeh

Džef Bezos ima bogatstvo od preko 202 milijarde dolara, što ga čini trećim najbogatijim čovekom na svetu. I dok je mnogo noći provodio radeći do kasno, osnivač Amazona otkrio je da je njegov uspeh delimično posledica jednog časovnog jutarnjeg rituala.

Izvor: B92.net

Džef Bezos otkrio jednu jutarnju naviku koja je zaslužna za njegov uspeh
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Bezos je objasnio da dan započinje "sporom rutinom" koja podrazumeva minimalno kretanje napolju, bez ekrana kada se posveti samo sebi i svojim mislima.

Milijarder se svakog jutra šeta od 2018. godine i tvrdi da mu ova rutina poboljšava sposobnost donošenja odluka i produktivnost, a naučna istraživanja podržavaju ove tvrdnje.

Lorin Sančez, Bezosova verenica, potvrdila je njegovu posvećenost jutarnjim rutinama u intervjuu za People pre mesec dana.

Kada je Bezos prvi put izneo svoju strategiju "minimalnog kretanja" tokom govora na Ekonomskom klubu, opisao je proces kao nešto što ga osvežava za najvažnije sastanke.

"Zato zakazujem svoj prvi sastanak za deset sati", rekao je Bezos klubu.

"Sviđa mi se da obavljam visoke IQ sastanke pre ručka, jer do 17 sati, mislim, ne mogu više da razmišljam o ovoj temi danas. Pokušajmo ponovo sutra u deset."

Prinicip koji primenjuje ujutru je takođe ključan za njegovu uspešnost, kako je rekao okupljenim poslovnim liderima u američkoj prestonici.

"Ustajem rano. Idem na spavanje rano", objasnio je.

Milijarder je dodatno elaborirao u svojoj knjizi iz 2020. godine, Invent & Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos, pišući: "Potreban mi je san od osam sati. Bolje razmišljam. Imam više energije. Moj raspoloženje je bolje."

Licencirana terapeutkinja Maris Lefler, koja se specijalizuje za lečenje anksioznosti i stresnih poremećaja u Stanford Lifestyle Medicine Programu, rekla je da jutarnje skrolovanje na telefonu — ili previše vremena provedenog na ekranu — može postepeno da utiče na mentalno zdravlje.

"Ako ste skrolovali na telefonu u krevetu sat vremena samo jednog jutra, negativni uticaji bi bili minimalni", rekla je Lefler u nedavnom izdanju programa.

"Ali ako postane navika, dan za danom, mesec za mesecom,ovo ponašanje može imati posledice", objasnila je.

Lefler je citirala jedno neurološko istraživanje koje je pokazalo da povećano korišćenje ekrana među odraslima može pogoršati sposobnost učenja, funkciju pamćenja i mentalno zdravlje.

Još jedno istraživanje koje je pronašla povezalo je rutinsko binge-watching (gledanje serija pet sati ili više dnevno) sa povećanim rizicima od demencije, Parkinsonove bolesti i drugih bolesti mozga.

Dalja istraživanja su povezala ova fenomena sa zapreminom sive mase u mozgu odraslih, koja se čini da se smanjuje kod odraslih koji provode više od dva sata dnevno gledajući u ekrane van posla.

Sam Bezos je bio skromniji i manje precizan u pogledu dokaza koji podržavaju njegovu namerno sporu jutarnju rutinu.

Govoreći podkasteru Leksu Fridmanu prošlog decembra, Bezos je jednostavno definisao svoju strategiju minimalnog kretanja ujutru.

"Nisam toliko produktivan koliko možda mislite", nasmejao se Bezos.

"Prvih par sati se krećem prilično polako. Ustajem rano, jednostavno tako. A onda, znate, vežbam većinu dana", istakao je, piše Dejli Mejl.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: