Aktuelno 1

05.10.2024.

18:16

Poznatoj influenserki sudiće se zbog utaje novca za lečenje dece

Slučaj jedne od najpoznatijih Italijanki Kjare Feranji dobio je nastavak nakon što je tužilaštvo završilo istragu protiv nje.

Izvor: Gloria.hr

Poznatoj influenserki sudiće se zbog utaje novca za lečenje dece
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Podeli:

Italijanka Kjara Feranji nekad je bila nepoznata devojka iz komšiluka, a danas je influenserka sa armijom pratilaca, vlasnica tri firme i modna ikona.

Međutim, pre nekoliko meseci njena blistava karijera ostala je u senci nemilih događaja, zbog kojih je postala predmet pravne i etičke kontroverze kakvu svet influensera ne pamti.

Priča je sada dobila epilog jer su milanski tužioci zatvorili istragu protiv nje, optužujući je za kazneno delo teške prevare i zatražiće suđenje, izvestila je vodeća italijanska novinska agencija ANSA.

Ova vest šokirala je mnoge njene obožavaoce, te pokrenula talas rasprava o etici marketinga na društvenim mrežama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Podsetimo, Tužilaštvo tvrdi da su marketinške kampanje bile osmišljene s namerom da zavedu potrošače, stvarajući lažnu vezu između kupovine oglašavanih proizvoda i dobrotvornih akcija.

Dobit koju je Kjara Feranji ostvarila ovim kampanjama iznosila je nešto više od 2,2 miliona evra, ali ona nije jedina osoba uključena u skandal. Pored nje, pod istragom su bili i njen bivši bliski saradnik Fabio Damato, Alesandra Baloko, vlasnica firme koja proizvodi panettone, te Franko Kanilo iz firme Dolci Preziosi.

Influenserka i s njom povezane kompanije su zbog svega već morale da plate novčanu kaznu. Tačnije, u državni budžet uplatili su svu protivpravno stečenu zaradu, ali državnom advokatu to očigledno nije bila zadovoljavajuće.

Advokati slavne influenserke brzo su reagovali na zaključak istrage, tvrdeći da slučaj nema kaznenu relevantnost i da su sporna pitanja već rešena pred Agcomom, italijanskim regulatornim telom za komunikacije. Izjavili su da njihova klijentkinja ima poverenja u rad pravosuđa i kako veruje da će njena nevinost biti dokazana u najkraćem mogućem roku, što sugeriše da će verovatno osporavati optužbe i pokušati da dokaže da nije bilo namere prevare.

Dok čekamo dalji razvoj događaja, jedno je sigurno - svet oglašavanja influensera više neće biti isti. Ovaj slučaj služi kao podsetnik da s velikom moći dolazi i velika doza odgovornosti, te da u digitalnom dobu, gde se informacije šire brzinom svetlosti, transparentnost i integritet moraju biti na prvom mestu, piše Gloria.hr.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: