Aktuelno 0

05.10.2024.

21:23

Pre i posle poplava: Jablanica je gotovo cela uništena FOTO

Katastrofalne poplave u Jablanici odnele su 12 života, veći deo opštine je potpuno uništen, a evo kako je to mesto u severnoj Hercegovini nekada izgledalo.

Izvor: B92.net

Pre i posle poplava: Jablanica je gotovo cela uništena FOTO
Tanjug/(AP Photo/Armin Durgut)

Podeli:

Katarstorfalne poplave u Jablanici i Konjicu u kojima je život izgubilo 14 osoba potpuno su uništile ta dva kraja u Bosni i Hercegovini.

Kako je izvestila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području donje Jablanice smrtno je stradalo 12 ljudi. Nažalost, strahuje se da bi broj poginulih mogao biti i veći jer se za mnogim žiteljima i dalje traga.

Posle povlačenja dela vode i uklanjanja mulja i kamenja, na videlo izlaze razmere katastrofe, koja je zadesila područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

U Donjoj Jablanici je srušen veliki broj kuća, voda je potpuno odnela putevem srušeni su mostovi, a uništena je i železnička pruga

Inače, Jablanica je opšina u severnoj Hercegovini i administrativno pripada Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Netaknutom prirodom privlačila je brojne turiste i avanturiste, a jedna od glavnih atrakcija je reka Neretva. Mnogi su prelepe prizore snimali sa Jablaničkog mosta.

Posebnu pažnju privlači planina Prenj, koju su zbog lepote prozvali "hercegovački Himalaji".


Još jedna atrakcija jablanice je istoimeno jezero. Nastalo je posle izgradnje hidroelektrane na Neretvi i tokom godine vrvilo je od turista, ali i meštana Jablanice i tog dela Hercegovine.

Tu je i Grabovičko jezero, planina Čvrsnica, a osim Neretve, prelepe su i reke Doljanka i Šanica, koje su veoma interesantne za sportski ribolov i kampovanje u prirodi.

Jablanicu su rado posećivali i lovci, pre svega zbog lova na visoku divljač.

Na južnim obroncima Čvrsnice nalazi se Park prirode Blidinje koji dobrim delom zahvata jablaničku opštinu. U okviru parka je već afirmisano skijalište sa popratnim sadržajima individualnim i kolektivnim smeštajnim kapacitetima.

Uz to, Jablanica ima i kulturno-historijski spomenike, koji su proglašeni Nacionalnim spomenicima kulture od strane Komisije za očuvanje nacionalni spomenika BiH: kompleks Bitka na Neretvi sa muzejem i četiri  nekropole stećaka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: