Aktuelno 3

05.10.2024.

20:27

Pre 38 godina u Jablanici stradali članovi grupe Crvena jabuka VIDEO

Zbog katastrofe koja je pogodila jedan od najlepših delova Bosne i Hercegovine, oči regije ovih su dana uprte u razorenu Jablanicu.

Izvor: Index.hr

Pre 38 godina u Jablanici stradali članovi grupe Crvena jabuka VIDEO
Marija Mladjen/ATAImages

Podeli:

Pre nešto manje od 40 godina, to područje je takođe bilo na naslovnim stranama, zbog tragedije u kojoj su članovi Crvene jabuke  doživeli na području Jablanice, 18. septembra 1986. godine. Naime, doživeli su tešku saobraćajnu nesreću.

Putovali na koncert u Mostar

Putovali su tada na koncert u Mostar koji se nikad nije održao. Na mestu je poginuo basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl (zvani Zijo i Para) zadobio teške povrede. Preminuo je u bolnici 1. oktobra iste godine.

Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugo najavljivan, a trebao je da označi  početak ambiciozne turneje tad mladog sastava.

Članovi orkestra krenuli su sa tri automobila i malim kamionetom sa instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima. Bas-gitarista Aljoša Buha, solista Dražen Ričl Zijo i Zlatko Arslanagić seli su u Fiću. Iza njih su u Golfu vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić.

Odmah iza Jablanice prema Mostaru Žerić i Jelčić, kao i predstavnici Atlasa iz Zenice, organizatora turneje, u Zastavi 1500 naišli su na veću grupu ljudi okupljenih oko smrskanog Fiće. Nažalost, u tom Fići bile su njihovi kolege. Fića se u oštroj krivini zaneo, skrenuo na levu stranu i uz žestok prasak sudario s kamionom vršačkih registracija.

O nesreći je jednom prilikom za In Magazin progovorio Dražen Žerić Žera.

"To je bio težak dan... Mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, tek je oko pola 8 uveče došla policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku i kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i s nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri-četiri hiljade ljudi", rekao je.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: