Aktuelno 0

30.09.2024.

19:28

Pirot darivao Hilandar ćilimima: Gradonačelniku Vasiću ukazana velika čast FOTO/VIDEO

Bratstvo Svetog manastira Hilandara svečano i molitveno je proslavilo praznik Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan.

Izvor: B92.net

Pirot darivao Hilandar ćilimima: Gradonačelniku Vasiću ukazana velika čast FOTO/VIDEO
yt printskrin/Dejan Denkovic, snimtelj tv Pirot

Podeli:

Manastir Hilandar je najveća srpska svetinja. Osnovan je u 12. veku. Pretrpeo je brojna razaranja ali je uvek obnavljan.

Odlikuje ga jedinstvena arhitektura a u njemu se čuvaju vredne relikvije, ikone, zbirke umetničkih dela, arheoloških predmeta, knjige, preko 2.000 rukopisa i različiti artefakti.

U njemu monasi gostoljubivo dočekuju hodočasnike a tako su dočekali i delegaciju Pirota koja je na Svetu Goru otišla posebnim povodom, a sve to ovekovečio je i autor snimka Dejan Denkovic, snimatelj TV Pirot.

Bratstvu svetog manastira Hilandara predata je vredna donacija. U pitanju su pirotski ćilimi posebno po meri pripremljeni za Hilandarsku trpezariju.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop i Mitropolit niški g. Arsenije služio je praznično bdenije i načalstvovao Svetom Liturgijom, uz sasluženje Visokoprepodnog arhimandrita Metodija i hilandarske bratije.

Prazniku je prisustvovao gradonačelnik Pirota, gospodin Vladan Vasić, kao i mnoštvo poklonika. Povod za njegovu posetu manastiru je predaja pirotskih ćilima, koje su pirotske tkalje izatkale za hilandarsku trpezariju.

Nakon Svete Liturgije, u manastirskoj trpezariji poslužena je slavska trpeza.

"Pirotska delegacija je bila zaista počastvovana kako je primljena i šta smo sve videli, ali smo posebno počastvovani time što su nas udostojili time da prime našu donaciju od 22 ćilima koji će ukrašavati trpezariju manastira Hilandar", izjavio je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, za TV Pirot.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: