Aktuelno 1

30.09.2024.

15:04

Otkriveni do sada nepoznati detalji o bolesti kraljice Elizabete

Pokojna britanska kraljica Elizabeta II patila je od raka kostiju u poslednjim godinama života, napisao je bivši birtanski premijer Boris Džonsonu u svojim memoarima koji bi trebalo da budu objavljeni sledećeg meseca.

Izvor: Tanjug

Otkriveni do sada nepoznati detalji o bolesti kraljice Elizabete
EPA/MARK WILSON / POOL

Podeli:

Prema kratkom isečku iz memoara koji bi trebalo da budu objavljeni pod naslovom ''Oslobođen'' (Unleashed), Džonson je znao ''godinu ili više'' da je Elizabeta imala ''oblik raka kostiju'', i to u vreme kada je podneo ostavku 2022, svega ddva dana pre njene smrti, preneo je Politiko, dodajući da je to prvi put da je nekadašnji visoki britanski funkcioner naveo da razlog njene smrti nije "starost", kako je navedeno u njenoj smrtovnici.

U opisu svoj poslednjeg susreta s Elizabetom, Džonson je naveo da je izgledala "bleđe i pogrbljenije nego inače", da je imala ''tamne modrice na rukama i zglobovima, verovatno od infuzije i injekcija''.

Naveo je da njeno raspoloženje "nije bilo potpuno urušeno njenom bolešću", dodajući da je "s vremena na vreme u našem razgovoru ona je i dalje sijala onim velikim osmehom u svojoj iznenadnoj lepoti koja podiže raspoloženje".

Džonson je napisao da mu je kraljica često govorila neke informacije pre nego što bi do njega stigle zvaničnim putem, uključujući i one o incidentu kada je avion Kraljevskog vazduhoplovstva pao s nosača aviona. Politiko navodi da je kraljičino zdravlje bilo strogo čuvana tajna tokom njene vladavine i da suinformacije o sastancima između premijera i monarha obično poverljive.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

21 h

Podeli: