Aktuelno 14

29.09.2024.

16:50

Beograđani za minut i po "stukli" litar rakije, oduvali konkurenciju

U čast mnogih voćki i tradicionalnih specijaliteta napravljene su manifestacije širom Srbije, međutim ona koja slavi srpsko piće i umešnost našeg naroda da je ispija održava se skoro dvadeset godina samo u selu Pranjani na Suvoboru.

Izvor: RINA

Beograđani za minut i po "stukli" litar rakije, oduvali konkurenciju
RINA

Podeli:

Pravila su jasna, a ona podrazmevaju da svaka ekipa ima pet članova od kojih četiri piju, a peti je zadužen da ih bezbedno vrati kući. Konkurencija na ovogodišnjem takmičenju je bila veoma jaka, ali ipak pobedu su odneli mladi Beograđani koji su su za minut i po popili litar rakije, i imali su najbolje prolazno vreme. Ali i po svemu sudeći – ostali su na nogama.

"Pored mene tu su bili i Dimitrije Kusaković, Marko Ristović ,Marko Jovanović, dolazimo iz Beograda, prvi put smo ovde ali sigurno ne i poslednji", rekao je za RINU kapiten ekipe Momčilo Simić.

Čuvena Rakijada nastala je pred jednom lokalnom prodavnicom, nakon debate ko su veće bekrije - meštani Bralovića ili oni iz Lokve. Boško Milovanović, koji je tada radio kao trgovac predložio je da odmere svoje snage.

"Tada smo nabavili 18 litara dobre, domaće, ljute rakije, sve je popijeno. Neki su tada pali pod sto, drugima se malo smučilo, a pobednik je nakon što je ispio najviše od svih, krenuo da podiže traktror. Tada je rekao nije snaga, bogami, u spanaću, već u rakiji. To se kasnije godinama prepričavalo", izjavio je ranije Boško.

On dodaje da su mnogi tada rekli kako to takmičenje nije bezbedno za zdravlje učesnika, ali ono što su oni želeli da pokažu jeste da kad je rakija dobra, kvalitetna, čista i domaća nikom ništa ne može biti. Što se i potvrdilo u praksi. Osim malo jačeg mamurluka, takmičari nikad nisu imali nikakve druge posledice.

Inače, Rakijada u Pranjanima je svih ovih godina zadržala početne takmičarske oblike, kao što je ispijanje rakije, a takmičari su posle toga podložni ispitu kao što je prelazak preko drvene bandere. Dobro raspoloženje u ovom srpskom selu juče je bilo imperativ.

"Parafrazirao bih jednog našeg starijeg saborca, čiji video je odavno viralan na instagramu - pa vidite vi ove ljude, svi su srećni, niko nikoga ne psuje niti se ko sa kim svađa", zaključio je uz osmeh jedan od učesnika koji je potom nastavio da pevuši pesmu "Od rakije nema bolje žene, po tri dana ona ljulja mene".

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: