Aktuelno 0

27.09.2024.

22:52

Van Gogova slika ponovo polivena supom: Samo par sati nakon izricanja zatvorske kazne

Ekološki aktivisti Just Stop Oila polili su supom dve slike Vinsenta van Goga, samo nekoliko sati nakon što su dve aktivistkinje osuđene na zatvorske kazne zbog napada na jedno od umetničkih dela.

Izvor: Index.hr

Van Gogova slika ponovo polivena supom: Samo par sati nakon izricanja zatvorske kazne
EPA/LEX VAN LIESHOUT

Podeli:

Tri demonstranta zalila su supom slike na izložbi Pesnici i ljubavnici u Nacionalnoj galeriji u središtu Londona, nakon čega su uhapšeni.

Prethodno je Fibi Plamer (23) osuđena na dve godine zatvora, dok je Ana Holand (22) dobila 20 meseci jer je  2022. bacila supu na Van Gogove Suncokrete 1888.

Njih dve su oštetile okvir slike, a šteta je procenjena na 10.000 funti.

Ta je umetničko delo bilo je jedno od dva na meti poslednjeg protesta.

"Budite na pravoj strani istorije"

Dok su poslednji aktivisti, dve žene i muškarac, polivali supom dve slike, moglo se čuti kako posmatrači viču "ne" i "nemoj da radiš".

"Budite na pravoj strani istorije", uzviknula je jedna od žena dok je stajala ispred slike, noseći Just Stop Oil majicu.

"Policija je pozvana u 14:40 u petak, 27. septembra, u Nacionalnu galeriju nakon što je skupina demonstranata Just Stop Oil navodno supom polila umetničko delo", rekao je portparol metropolitanske policije.

"Tri osobe su uhapšene e zbog sumnje da su počinile krivično delo štete i privedene su u pritvor. Inspekcija se nastavlja", dodao je.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: