Aktuelno 1

26.09.2024.

22:39

Rešena misterija NLO-a iznad Aljaske: Umešani Kinezi? FOTO

NLO koji je prošle godine oborilo američko vazduhoplovstvo iznad Aljaske, izazvala je brojna nagađanja javnosti o tome šta je zapravo ovaj beli objekat u obliku potkovice.

Izvor: B92.net

Rešena misterija NLO-a iznad Aljaske: Umešani Kinezi? FOTO
Shutterstock/Raggedstone

Podeli:

Neki ga porede sa letelicama koje je prvi put prijavio pilot Kenet Arnold 1947. godine — što je pokrenulo modernu eru slučajeva "letećih tanjira", piše Dejli Mejl.

Drugi su ga uporedili sa letelicom vanzemaljaca iz naučno-fantastičnog horor filma Ridlija Skota iz 2012. godine, "Prometej".

Međutim, DailyMail.com je razgovarao sa bivšim oficirom Kanadskog kraljevskog vazduhoplovstva (RCAF), koji je razgovarao sa tri aktivna člana operativnog osoblja direktno uključena u obaranje ovog NLO-a 11. februara 2023. godine.

Kanada je objavila prvu sliku NLO-a oborenog tokom potere iznad Aljaske i Jukona koja je pokrenuta tokom drame sa kineskim špijunskim balonom u februaru 2023. godine.

Neki su NLO uporedili sa letelicom "inženjera" iz filma "Prometej", dok je bivši RCAF oficir Roki Svonson rekao da su mu vojni oficiri rekli da je objekat bio težak za praćenje.

Kada su mu se približili, mogli su "vrlo jasno" da vide da je to balon, sličan kineskoj špijunskoj letelici oborenoj nekoliko dana ranije.

"Razgovarao sam sa troje ljudi koji su bili uključeni u taj događaj," rekao je Svonson za DailyMail.com, "i njihove priče su iste."

"Uglavnom gledate beli objekat na belom nebu, zar ne? Traže ovu stvar, mala je i teško je prate jer nema mnogo za praćenje."

"Leteli su u izuzetno udaljenom području," nastavio je, "pokušavajući da pronađu bukvalno iglu u plastu sena."

Iz njegovih razgovora sa vojnim osobljem umešanim u slučaj, Svonson veruje da slika prikazuje donji deo vazdušnog balona sličnog većem kineskom špijunskom balonu sa paketom za prikupljanje podataka koji visi ispod.

"Okrugli oblik koji vidite, znate, kada bi bio trodimenzionalan, videli biste da je to balon," rekao je.

Tamne oblasti koje daju NLO-u oblik Pakmena su uzrokovane paketom i njegovom "senkom".

"Niko u vojsci nije bio uzbuđen zbog tog događaja," rekao je Svonson.

"Smatra se da to nije velika stvar. To je legitiman balon", dodao je on.

Dva stealth lovca F-22 Raptor iz vazdušne baze Zajedničkog tima Elmendorf-Ričardson na Aljasci poslata su da presretnu NLO u februaru.

Portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder je tada rekao: "Kako je objekat ušao u kanadski vazdušni prostor, kanadski avioni CF-18 i CP-140 su se pridružili formaciji da dalje procene objekat."

Jedan od ovih F-22 Raptora uspešno je oborio NLO raketom AIM 9X "sidewinder".

Zanimljivo je da su dokumenti koje je objavila kanadska vlada zajedno sa novom slikom NLO-a pokazali da je objekat oznčen kao "neklasifikovan".

Ipak, kanadsko Ministarstvo nacionalne odbrane (DND) ga je objavilo tek sada.

Svonson veruje da su kanadski DND zvaničnici zadržali zrnaste slike jer NLO izgleda više vanzemaljski nego što je zaista bio.

"Razumem zašto nisu hteli da to objave jer bih i ja pomislio: 'Oh, Bože. Šta ćemo sa tim?'" rekao je u telefonskom razgovoru.

Nova slika prikazuje jedan od tri objekta koji su doživeli istu sudbinu između 10. i 12. februara te godine iznad Aljaske, jezera Hjuron na granici Mičigena i teritorije Jukon u Kanadi.

Sva tri ova objekta su navodno bila mnogo manja od kineskog špijunskog balona koji je nekoliko dana ranije pao kod Mirtl Biča.

Taj objekat, jedini potvrđeni kineski špijunski balon od četiri oborena, prema izveštajima Pentagona, nosio je teret špijunskih senzora približno veličine autobusa.

Svonson je rekao da njegova tri vojna izvora neće javno istupiti: "Oni su trenutno aktivni članovi vojske. Dakle, neće biti voljni da izađu. Ne mogu."

"Spreman sam da kažem da su operativno osoblje. Oni su letačka posada, to mogu reći", dodao je.

Jedan od mogućih razloga, kako je upozorio službenik za odnose s javnošću kanadskog Ministarstva nacionalne odbrane (DND), bile su unutrašnje bojazni kanadske vojske da objavljivanje slike NLO-a "može stvoriti dodatna pitanja/konfuziju", piše Dejli Mejl.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: