Aktuelno 0

25.09.2024.

13:50

Četvorica piju, a peti im sipa u čašice: Svi čekaju čuvenu Rakijadu u Pranjanima

Sitno se odbrojava do početka Rakijade u Pranjanima, a prelazak preko grede kad takmičari već dobro cugnu, završni je deo takmičenja.

Izvor: RINA

Četvorica piju, a peti im sipa u čašice: Svi čekaju čuvenu Rakijadu u Pranjanima
RINA

Podeli:

Ove subote srpska prestonica violine biće posvećena čuvenoj srpskoj šljivovici, ali i ostalim rakijama, koje se tradicionalno proizvode u ovom delu Srbije.

U selu Pranjani održava se još jedna čuvena rakijada. Kada je reč o prijavama ekipa koje će se takmičiti, propozicije su sledeće: ekipa se sastoji od pet članova, od kojih četvoro pije, a peti član je zadužen da im sipa rakiju i, da ih nakon takmičenja, bezbedno vrati kući, odnosno u smeštaj. Takmičenje se sastoji od tri kruga, odnosno. tri discipline.
"U prvom krugu takmičari probaju tri različite bezbojne voćne rakije i određuju njihovu vrstu i jačinu, drugi krug podrazumeva da svaka ekipa ispije 750 mililitara rakije, a treći još dodatnih 750 ml rakije. Prelazak preko grede položene na zemlji završni je deo takmičenja", kažu za RINU organizatori.

Štandovi će biti otvoreni od 13 sati, a svečano otvaranje manifestacije počinje sat vremena kasnije, u 14 časova uz bogat kulturno umetnički program, zdravičare, folkloraše, trubače i violiniste.

Pre samog takmičenja u ispijanju rakije, koje počinje u 15 sati, biće ocenjene najbolje pite i gibanice što će mnogima osigurati da izdrže ovu neobičnu utakmicu sa čašicama.

"Takmičari će se oprobati u ispijanju rakije, ali i prepoznavanju bezbojnih rakija, a umeće prelaska preko grede i izvlačenje natega samo su deo takmičenja, koje će itekako biti zanimljivo. Ukoliko budu u prilici, a iskreno se nadamo da hoće, dodela nagrada i priznanja za takmičenje u ispijanju polanirano je oko 16:30, a tada će biti nagrađene i domaćice i domaćini u vidu priznanja za najbolju gibanicu", dodaju organizatori.
Prijave ekipa do dana takmičenja na br. 061/187-78-54.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: