Aktuelno 2

25.09.2024.

12:32

Jedinstven slučaj na svetu: Lekari skinuli dečaka s aparata, on preživeo

Dete N. R. (4), rođeno s teškom anomalijom mozga, posle dva srčana udara bilo je na aparatima za održavanje života, lekari su ga skinuli s aparata uvereni da će ubrzo preminuti, a ono je preživelo.

Izvor: B92.net/Sky News

Jedinstven slučaj na svetu: Lekari skinuli dečaka s aparata, on preživeo
Shuterstock/RusAKphoto

Podeli:

To je, veruje se, jedinstven slučaj i trebalo bi da ponovo dobije terapiju, naložio je britanski sudija Najdžel Pul.
 
Dečak je rođen u martu 2020. godine s deformacijom mozga i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima i stavljen je na respirator prošlog oktobra nakon što je doživeo dva srčana udara, preneo je Rojters.

U aprilu ove godine, na zahtev bolnice, u slučaj se umešao Viši sud, koji je presudio u korist bolnice.

Kako piše Skaj njuz (Sky News), dete je skinuto s aparata, a onda se dogodilo čudo. Dečak ne samo da je preživeo, već je u međuvremenu i napredovao.

Prema rečima sudije Najdžela Pula, koji je bio zadužen za ovaj slučaj, N. R. sada već samostalno diše.

Pul je u presudi objavljenoj ove nedelje istakao da advokati koji zastupaju roditelje deteta i Nacionalna zdravstvena služba nisu bili upoznati s još jednim prijavljenim slučajem u kom je dete živelo mesecima nakon povlačenja s aparata za održavanje života posle sudske odluke.
 
"On je prkosio svim medicinskim očekivanjima i njegov slučaj podvlači maksimu da je 'medicina nauka o neizvesnosti i umetnost verovatnoće'", dodao je sudija.

"Očekivanja da se o N. R. neće moći brinuti kod kuće i da neće dugo živeti nakon ekstubacije nisu se ispunila", napomenuo je sudija Pul i dodao da su neke odluke o načinu lečenja donete u januaru ove godine, kada je N. R. 'mnogo više patio'. Bilo je malo ili nimalo dokaza da to što je na aparatima može da mu pomogne. Jedina uteha bilo je to što je mogao da oseti dodir svojih roditelja."

Sudija je rekao i da dečak sada može da izađe napolje.

"Sada mogu da ga izvedu napolje, na primer u park. Može da uživa ​​u sunčevim zracima i oseti vetar u kosi. Živi u kućnom okruženju punom ljubavi", istakao je sudija, uz konstataciju da mu je bilo veoma drago kada je video fotografije dečaka koji je kod kuće sa svojim roditeljima. 

Dečakova majka je u izjavi za Visoki sud poručila kako je volja njenog sina za životom "jaka" i da on sada ima dobar život.

"Naš sin N. R. je preživeo kada su lekari i medicinske sestre, koji su se mesecima brinuli o njemu, mislili da ne može. Zaslužio je novi početak", zaključila je majka. 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: