Aktuelno 0

23.09.2024.

19:31

Budite kum beloglavog supa, dajte mu ime i virtuelno ga usvojite za 2.000 dinara

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica osmilila je sjajan program da se pomogne markiranje i praćenje kraljeva srpskog neba.

Izvor: RINA

Budite kum beloglavog supa, dajte mu ime i virtuelno ga usvojite za 2.000 dinara
RINA

Podeli:

Kraljevi srpskog neba svakako su beloglavi supovi koji su bili pred izumiranjem pre odrđenog vremena, ali se njihova populacija konačno povećala i njihov opstanak više nije ugrožen kao ranije. Njihovo najveće prirodno stanište svakako je kanjon Uvca.

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica ih markira u cilju njihove što veće zaštite, a lepa praksa je i davanje imena svakoj markiranoj ptici kako bi se lakše i vodila evidencija. Zanimljivo je to što sada i građani mogu da kumuju ovim veličanstvenim pticama i da budu deo programa njihove zaštite.

"Možda niste znali? I vi možete da usvojite mladog beloglavog supa i date mu ime. Kumovanjem ili usvajanjem mladog beloglavog supa izražava se podrška ideji zaštite ove ugrožene vrste. Donacijom od 2.000 dinara postajete kum i sup dobija ime koje vi predložite. Svaki beloglavi sup ima svoj evidencioni karton s informacijama gde je lutao, kada je beležen i svim pojedinostima iz njegovog žiovota" kažu u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Ukoliko želite da pomognete ovu aktivnost i date ime ("kumujete") i virtuelno "usvojite" nekog od njih potrebno je:

  • da iz "Galerije markiranih supova u 2018. i 2019. godini" izaberete pticu koja još uvek nema ime, javite putem "donjeg formulara", a može i E- mailom (na grifon@ibiss.bg.ac.rs), broj krilnog markera i predlog imena
  • uplatom na žiro-račun Fondacije za zaštitu ptica grabljivica (s naznakom "Kumovanje beloglavom supu") 1.000 dinara za članove Fondacije ili 2.000 dinara za ostale, 30 evra za građane iz inostranstva.


Na ovaj način svako ko uplati nevedeni iznos podržava buduće aktivnosti na markiranju i praćenju supova i postaje "kum - usvojitelj".

Sve informacije o kumovanju možete pronaći na sajtu Fondacije: https://vulture.org.rs/.../kumovanje-davanje-imena.../

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: