Aktuelno 2

21.09.2024.

21:18

Još jedan bizaran trend na Tiktoku koji može da bude opasan po zdravlje: Da li vi ovo radite? VIDEO/ANKETA

Društvenim mrežama se proširio trend pod nazivom - Fridgescaping, odnosno trend "uređenja unutrašnjosti frižidera" i mogao bi da vas iznenadi.

Izvor: Index.hr

Još jedan bizaran trend na Tiktoku koji može da bude opasan po zdravlje: Da li vi ovo radite? VIDEO/ANKETA
Shutterstock/Olena Ivanova

Podeli:

Ovaj pojam, izveden od engleskih reči fridge (frižider) i landscaping (pejzažno uređenje), odnosi se na estetsko i funkcionalno uređenje unutrašnjosti frižidera.

Nije u potpunosti nov, blogerka Kejti Perdu prva je iskoristila taj izraz pre 13 godina, ali ovaj trend je tek sada postao popularan. 

Što je Fridgescaping?

Fridgescaping nije samo puko pospremanje hrane. To je, kako kažu korisnice TikToka i Instagrama, umetnost koja kombinuje organizaciju, dizajn i brigu o hrani na način koji unapređuje svakodnevno iskustvo korištenja frižidera.

Radi se o pomnom dekorisanju unutrašnjosti frižidera vazama s cvećem, ukrasnim svećama i uokvirenim slikama i fotografijama ili figuricama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allison (@rosemaryfairy)

Namirnice u frižideru se organizuju da budu vizualno privlačne. Cilj je da se stvori prostor koji ne samo da izgleda lepo već je i funkcionalan, s lako dostupnim namirnicama i optimalno iskoristivim prostorom.

Ovaj trend naglašava važnost estetike u svakodnevnom životu, čak i unutar frižidera, koji često ostaje, kažu neke žene, zanemaren u kontekstu uređenja doma.

TikTok i Instagram obiluju fotografijama i snimcima frižidera čija je unutrašnjost doterana do zadnjeg detalja, a pomno birano cveće i ukrasi idilično se slažu s namirnicama koje se nalaze unutra.

Linzi tematski uređuje frižidere

Svakako se ovde ističe dizajnerika eneterijera Linzi Judiš koja svojim videima pokušava da podstakne i brojne druge korisnike društvenih mreža da se poigraju i stilski obogate mesto koje nikad pre nisu gledali na takav način.

U svemu pronalazi inspiraciju

Ova maštovita i kreativna tiktokerka voli tematski da sredi svoj frižider, a najviše pažnje privukao je njen Fridgerton - kreacija inspirirana Netfliksovom hit serijom Bridgerton. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lynzi Judish (@lynziliving)

Tom se prilikom poigrala s romantičnim detaljima.

"Iskreno, ovo je bila jedna od najprijatnijih stvari koje sam učinila u poslednje vreme. Upravo sam počela da gledam treću sezonu Bridgertona, pa koje je bolje vreme da romantizujem svoj život s malo uređenja frižidera?" objavila je Linzi Judiš i dobila na svojoj objavi više od milion pregleda.

Osim Fridgertona, inspirisala se i Hobitom, a sada je uređenje tematski posvetila i filmu Beetlejuice.

Linzi je i na svom Instagramu objasnila kako joj je pomoglo organiziranje frižidera. Rekla je da sada bolje prati namirnice te joj se ne može dogoditi da joj voće istruli. Takođe, objasnila je da je ovaj trend podstiče na isprobavanje novih i zanimljivih namirnica.

"Volim da imam proizvode koji epo izgledaju", priznala je.

Ispričala je da su ona i suprug oduvek uživali u kuvanju, ali da sada to rade s još većim guštom. "Kreativniji smo i u stvaranju obroka", rekla je.

Linzi tvrdi da se na ovaj način baca puno manje hrane.  

Oglasila se i doktorka

Povodom ovog trenda, oglasila se i doktorka Maria Knobel koja je rekla da bi glavni problem kod uređenja frižidera mogao da bude rizik od kontaminacije. 

"Kada stavite dekoraciju u frižider, posebno ako ju je teško očistiti, zapravo kontaminirate njegovu unutrašnjost.

Primera radi, dekoracije mogu na sebi imati bakterije ili plesan, što može biti opasno ako dođe u dodir s hranom", izjavila je Knobel, prenosi Healthline.

Problem je i regulacija temperature: "Postavljanje ukrasa u frižider može da sprečiti protok vazduha, što može dovesti do neželjenog rasta temperature i razvoja salmonele i Ešerihije koli." 

"Takođe, neke dekoracije napravljene su od materijala koji nisu zamišljeni za upotrebu u blizini hrane. Ako u frižider odpuste hemikalije, može doći do trovanja hrane, što je posebno opasno za decu i trudnice", zaključila je Knobel na kraju. 

loader

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski potpisao

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski implementirao je odluku Veća za nacionalnu sigurnost i odbranu uvođenjem novih sankcija protiv šest osoba i više od 40 kompanija iz Irana, Kine i Rusije.

9:57

20.9.2024.

1 d

Podeli: