Aktuelno 1

22.09.2024.

8:01

Most u Škotskoj čuva mračnu tajnu: Stotine pasa skočilo je s mesta gde je otac ubio sina

Overtoun most u Škotskoj poznat je zbog "samoubistva pasa", na stotine ih je skočilo s njega u ambis dubok 15 metara i to tačno na mestu gde je otac ubio svog sina.

Izvor: B92.net

Most u Škotskoj čuva mračnu tajnu: Stotine pasa skočilo je s mesta gde je otac ubio sina
Shutterstock/Flystock

Podeli:

Malo, živopisno, selo u Škotskoj jedino je na svetu u kojem se već 74 godine dešava fenomen - s mosta Overtoun psi redovno skaču u jarugu i na mestu ostaju mrtvi.

"Samoubistvo" pasa je toliko učestalo da se o ovom fenomenu nadaleko pročulo, a o čemu je reč i da li je taj most uklet, kako mnogi tvrde, istraživao je portal Explorersweb.com.

Kako je u tekstu navedeno, most Overtoun nalazi se u blizini sela Dumbarton, severozapadno od Glazgova, na istoimenom imanju na kojem se nalazi i farma. Izgradila ga je 1.800. godine porodica lokalnih industrijalaca. Građevina u baroknom stilu, sa tri velika luka, koja se uzdižu 15 metara iznad klanca, bila je ponos meštana sve do 1950. godine, iako se na njemu nije dešavalo ništa vredno pomena.

Onda se, preko noći, sve promenilo. Selom su počele da kruže jezive priče o psima, koji skaču sa mosta Overtoun. Tokom godina, 50 pasa je stradalo, a još otprilike 600 je skočilo s mosta, ali je preživelo. Ali, ni tu nije kraj tragedijama, 1994. godine paranoični šizofreničar Kevin Moj, bacio je svog novorođenog sina preko mosta verujući da je on antihrist.

Dečak je preminuo u bolnici, a Moj je smešten u ustanovu zatvorenog tipa.

Pirotm, vlasnici pasa, koji su skočili s mosta, opisivali su "čudne promene u ponašanju svojih ljubimaca" danima pre "samoubistva". Neki su gvoorili da su se životinje ponašale kao da su opsednute - naglo bi se smirili kao da nešto osećaju, ili postali uznemireni, a onda bi se zaleteli prema "nečemu".

Fenomen su godinama pratile razne teorije. Prema jednoj, sve se dešavalo zbog signala podmornicu u blizini koje su "emitiovale frekvencije koje izluđuju pse". Prema drugoj, zas ve su krive "paranormalne aktivnosti" jer su neki meštani tvrdili da osećaju strah kada hodaju mostom.

Bilo je i onih koji su prijavljivali utvaru i to konreto "Overtounsku belu damu" koja je, navodno, opsedala pse i tako ih mamila u smrt.

Jedan čovek je o svemu napisao knjigu, a stručnjak za ponašanje pasa David Sands, ponudio je nešto realniju teoriju. On smatra da je za fenomen odgovorna kombinacija vrlo specifičnih uslova. Naime, 1950-ih godina, kada su počele dojave o mostu Overtoun, ispod njega su se namnožile kune, koje kao i njihovi roćaci tvorovi, jezivo smrde.

Naknadna istraživanja su pokazala da njihov miris privlači pse mnogo snažnije od sličnih životinja.

Jednom kada namirišu kune, psi nailaze na drugi problem - zbunjujuću vegetaciju oko mosta. Drveće i grmovin skrivaju pravu dubinu klanca i stvaraju optičku iluziju za pse, čija je perspektiva znatno niža od ljudske. Oni ne vide preko ivice mosta, a ako i vide, mogu razaznati tek da je sve oko njega puno biljaka, zbog čega im se čini da je sigurno skočiti. Sandsova je teorija da psi primete neodoljivi miris kune i navrat nanos trče za njim, nesvesni da ih čeka pad od 15 metara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: