Aktuelno 7

19.09.2024.

21:29

Šokantno ubistvo transrodne ikone: Novi zakon izaziva nasilje nad LGBT zajednicom

Poznata gruzijska transrodna manekenka Kesarija Abramidze (37) pronađena je mrtva danas u svom stanu u Tbilisiju, a prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, model je izbodena na smrt.

Izvor: Tanjug

Šokantno ubistvo transrodne ikone: Novi zakon izaziva nasilje nad LGBT zajednicom
Shutterstock/Kirkam

Podeli:

Zakonom se takođe zabranjuju istopolni brakovi i rodno-afirmativna medicinska nega za transrodne osobe.

Gardijan navodi da, iako je motiv ubistva Abramidze i dalje nejasan, u ovoj zemlji je došlo do porasta nasilja nad LGBT zajednicom otkako je desničarska partija Gruzijski san preuzela vlast. Prošle godine, stotine protivnika prava homoseksualaca upali su na LGBT festival u Tbilisiju, zbog čega je taj događaj otkazan.

Desetine hiljada ljudi marširalo je u prestonici ove godine kako bi promovisalo ''tradicionalne porodične vrednosti“ na događaju kojem je prisustvovala vladajuća partija i uticajna Pravoslavna crkva Gruzije. '

'Postoji direktna korelacija između upotrebe govora mržnje u politici i zločina iz mržnje. Prošlo je skoro godinu dana kako vlada Gruzijskog sna agresivno koristi homofobičnu retoriku i neguje je masovnim propagandnim sredstvima“, navodi Centar za socijalnu pravdu, grupa za ljudska prava sa sedištem u Tbilisiju.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je u sredu pozvao gruzijsku vladu da povuče sporni zakon, upozoravajući da će ovaj zakon, koji širi ''diskriminaciju i stigmatizaciju'', smanjiti šanse Gruzije da se pridruži bloku.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: