Aktuelno 3

19.09.2024.

13:47

Ko je bio "predator" Mohamed Al-Fajed? O milioneru kružile brojne kontroverze, kovao zaveru o nesreći Lejdi Di

O Mohamedu Al-Fajedu, egipatskom biznismenu, koji je preminuo prošle godine u 94. godini, isplivale su jezive tvrdnje.

Izvor: B92.net

Ko je bio "predator" Mohamed Al-Fajed? O milioneru kružile brojne kontroverze, kovao zaveru o nesreći Lejdi Di
Profimedia

Podeli:

U dokumentarcu BBC-a "Al-Fajed: Predator u Harodsu", više od 20 žena tvrdi da ih je on seksualno napastvovao, a neke i silovao. Bolne ispovesti žrtava objavio je BBC, dok su aktuelni vlasnici Harodsa rekli su da su "potpuno zgroženi" optužbama premda su i ranije u javnosti isplivavale slične optužbe.

Pokojnog miljardera i oca ljubavnika Lejdi Di 20 žena optužilo za silovanje: "On je bio čudovište"

Ko je bio Mohamed Al-Fajed?

Mohamed Al-Fajed je bio egipatski biznismen i milijarder, čije su prebivalište i primarni poslovni interesi bili u Ujedinjenom Kraljevstvu od sredine 1960-ih godina.

Njegovi poslovni interesi uključivali su vlasništvo nad hotelom Ric u Parizu, robnom kućom Harods i fudbalskim klubom Fulham, u Londonu. U vreme njegove smrti 2023. godine, Fajedovo bogatstvo je Forbs procenio na dve milijarde dolara.

Brakovi

Al-Fajed i Samira Hašogi su se venčali 1954. godine i dobili jedno dete, sina po imenu Imad El-Din Mohamed Abdel Mena’em Fajed, poznatijeg kao Dodi.

Al-Fajed i Samira su bili u braku samo dve godine. Ona je nakon toga osnovala časopis Al-Shakirah i objavila nekoliko knjiga.

Biznismen je dobio starateljstvo nad Dodijem nakon razvoda, iako je njegova majka redovno bila prisutna u njegovom životu.

Godine 1985. Al Fajed se oženio 30-godišnjom finskom manekenkom Heini Voten, s kojom ga je Dodi upoznao 1977.

Prišao joj je, predstavio se i pozvao je da dođe u Pariz kako bi bila novi model Balmain-a.

U Francuskoj je odmah počela da radi, ne sluteći da će njena karijera biti kratka – po dolasku u Pariz, Dodi ju je na jednom događaju upoznao sa svojim ocem Mohamedom i usledila je ljubavna priča duga 38 godina.

Egipatski bogataš je, ubrzo nakon što su započeli vezu, pitao 26 godina mlađu Hajni da se useli kod njegov luksuzni dom na londonskom Park lejnu i ona je pristala. Venčali su se 1985, a ona se bavila modelingom i naredne tri godine, da bi tada odlučila da se povuče i posveti porodici.

Par se nakon nekog vremena povukao u svoj dom u Sariju, a mnogo vremena provodili su i u vili u finskom Espou.

Imali su četvoro dece: Džesnim, modnu dizajnerku, Karima, fotografa, Kamilu, humanitarku i Omara, ekologa i izdavača.

Poznanstvo sa princezom Dajanom

Al-Fajed i njegov sin Dodi su upoznali Dajanu i Čarlsa u julu 1986. kada su predstavljeni na polo turniru koji je sponzorisao Harods. Jednom prilikom Al-Fajed ju je ugostio na jugu Francuske sredinom 1997. godine, zajedno sa sinovima, prinčevima Vilijamom i Harijem. A kada je kupio jahtu, njegov sin Dodi i Dajana su bili na zajedničkom krstarenju. Tada su ih uhvatili paparaci, i to zagrljene, pa su shodno tome počele da kruže priče da su u romansi.

Oni su ponovo uhvaćeni zajedno na njihovom drugom krstarenju, dok su ih u stopu pratili paparaci. Čak su zbog njih otkazali svoju večeru u Ricu u Parizu i otišli iz restorana, a u begu od paparaca desila se dobro poznata fatalna nesreća u kojoj su oboje izgubili život, princeza Dajana i Al-Fajedov sin Dodi...

Od februara 1998. Al-Fajed je tvrdio da je nesreća bila rezultat zavere, kao i da ju je orkestrirao MI6 (Military Intelligence, Section 6) po instrukcijama princa Filipa, vojvode od Edinburga. Njegove tvrdnje je odbacila francuska sudska istraga, ali je Fajed uložio žalbu na presudu.

Fajed je potom optužio vojvodu od Edinburga, princa od Velsa, lejdi Saru Mekorkodejl, njenu sestru i brojne druge, za zaveru da ubiju princezu od Velsa. Njihov motiv je, tvrdio je, bio taj što ne mogu da tolerišu ideju da se princeza uda za muslimana, a tvrdio je i da je princeza bila trudna.

Fajedovo svedočenje u ovoj istrazi je u štampi oštro bilo osuđeno kao lažno. Tada su članovi Obaveštajno-bezbednosnog komiteta britanske vlade optužili Fajeda da je istragu pretvorio u "cirkus" i pozvali da se ona prevremeno okonča.

Novinar Dominik Lavson naposletku je objavio za Independent 2008. godine da je Al-Fajed pokušao da smisli "zaveru kako bi prikrio prave okolnosti" smrtnih slučajeva izazvanih nesrećom "u kojoj je učestvovao pijani vozač - radnik Paris Ric-a koji je bio u Al- Fajedovom vlasništvu.

Romanse i afere

Mohamed Al-Fajed je tokom svog života imao brojne romanse koje su često bile u centru pažnje medija. Njegove afere sa poznatim ženama su brojne pa se tako spekulisao da je bio sa Dženifer Aniston, Naomi Kembel i drugima.

Jedna od najpoznatijih Al-Fajedovih veza bila je sa američkom manekenkom Keli Fišer. Njihova romansa je započela 1999. godine, a ubrzo su detalji punili novinske stupce.

Takođe, iako se nije često javno pričalo o ovoj vezi, spekulacije su postojale o Al-Fajedovoj kratkotrajnoj romansi sa holivudskom glumicom Dženifer Aniston. Par je viđen zajedno nekoliko puta, što je izazvalo veliko interesovanje tabloida, ali veza nije potrajala.

Al-Fajed je takođe bio u vezi sa supermodelom Naomi Kembel. Njihova romansa, koja je bila predmet glasina, bila je kratkotrajna, ali je privukla pažnju zbog njihove obostrane popularnosti.


Optužbe o silovanju i seksualnim napadima i uznemiravanju

Al-Fajeda je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje i napad. Mlade žene koje su se prijavljivale za posao u Harodsu često su bile podvrgnute HIV testovima i ginekološkim pregledima. One bi zatim bile odabrane da provedu vikend sa Al-Fajedom u Parizu.

U profilu Al-Fajeda za Vanity Fair, Maureen Orth je opisala kako je "Fajed redovno šetao radnjom u potrazi za mladim, privlačnim ženama koje bi radile u njegovoj kancelariji. One koje su ga odbijale često bi bile izložene grubim, ponižavajućim komentarima.

Desetak bivših zaposlenih tada je reklo da je Fajed navodno jurio sekretarice po kancelariji i ponekad pokušavao da im ugura novac u dekolte.

U decembru 1997. godine, ITV program o aktuelnim pitanjima "Big Story" emitovao je svedočenja brojnih bivših zaposlenih u Harodsu koji su govorili o tome kako je Al-Fajed rutinski seksualno uznemiravao žene na slične načine.

On je i ispitivan od strane policije nakon navoda o seksualnom napadu na 15-godišnju učenicu u oktobru 2008. godine, a od slučaja se odustalo kada se utvrdilo da nema realnih izgleda za osudu zbog izjava druge strane.

U septembru 2024, BBC News je izvestio da je više od 20 žena koje su radile u Harrodsu navelo da ih je Al-Fajed seksualno napao; pet od ovih žena ga je optužilo da ih je silovao.

Al-Fajed je umro u Londonu 30. avgusta 2023. godine u 94. godini, a kao uzrok smrti je navedena starost. Sahranjen je 1. septembra u Barrow Green Court-u, pored sina Dodija.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: